Kopriva poboljšava rad probavnog sistema, detoksifikuje organizam, pomaže u čišćenju krvi i bubrega, pozitivno utiče na pankreas
Poboljšava rad probavnog sistema, detoksifikuje organizam, pomaže u čišćenju krvi i bubrega, pozitivno utiče na pankreas i pomaže u snižavanju šećera u krvi. Kopriva cvjeta od proljeća do jeseni i odličan je dodatak tjestenini i rižotu, ali je najpopularnija u gustim supama.

Kakvo god jelo pripremite, koprivu nije potrebno kuhati, dovoljno je da se dinsta ne više od dvije minute. Na taj način se u maksimalnoj mjeri zadržavaju njena nutritivna i ljekovita svojstva, a brojne su prednosti jedenja koprive.
Poznato je da koprive imaju listove i stabljike prekrivene lukovicama, zbog čega je dodirivanje vrlo neugodno jer izlijevaju svoj oštri sok na kožu, koja potom može izgorjeti.
Osim toga, bez obzira na njihova ljekovita svojstva, koprivu ne treba jesti svježu jer može uzrokovati probavne probleme i crvenilo kože. Evo recepta za ukusnu supu od koprive koju čak i djeca mogu napraviti.
Sastojci za četiri osobe:
300g koprive
5 srednjih krompira
nekoliko kapi maslinovog ulja
sol i papar
Način rada: Krompir isecite na četvrtine i skuvajte u šerpi. Pred kraj kuvanja dodati koprivu koju treba samo dinstati. Dodajte maslinovo ulje i dobro umutite štapnim blenderom.

Preporučujemo