Prema Family Education, nekoliko karakteristika koje djeca nasljeđuju može biti dominantnije od strane očevih gena.

Uticaj očeve dobi na razvoj: Djeca rođena od očeva starijih od 45 godina imaju veću vjerovatnoću za poteškoće u učenju te sklonost ka depresiji i anksioznosti. Iako su očeve genetske mutacije često manje učestale od majčinih, one mogu imati značajan uticaj na nasljedne karakteristike djeteta.

Određivanje pola djeteta: Muškarci su odgovorni za određivanje biološkog spola djeteta. S obzirom na to da muškarci prenose ili X ili Y hromozom, kombinovanjem s majčinim X hromozomom određuje se pol djeteta. Ova činjenica može imati emotivne implikacije ako otac izražava razočaranje zbog pola djeteta.

Visina: Visina, kao fizička karakteristika, često je više povezana s očevim nego majčinim genima. Djeca visokih očeva imaju veću vjerovatnoću da će i sama biti visoka. Iako su geni majke također važni, postoji značajan dokaz da geni oca igraju ključnu ulogu u određivanju visine djeteta.

Ove informacije naglašavaju značaj očevih gena u nasljeđivanju određenih karakteristika kod djece, ali je važno imati na umu da je genetski doprinos oba roditelja ključan za oblikovanje jedinstvenog skupa osobina kod djeteta.

BONUS ČLANAK:

PRIJA SE NASRED KONCERTA U ZAGREBU OBRATILA FILIPOVOJ MAJCI: “Zorice, da vam nešto kažem…” Iznenadila sve izjavom!

Tijekom nedavnog zagrebačkog koncerta, Aleksandra Prijović iskoristila je trenutak da se izravno obrati majci Filipa Živojinovića, podijelivši svoje misli s pozornice.

Aleksandra Prijović, talentirana i uspješna mlada pjevačica, nedavno je završila svoj peti i posljednji ovogodišnji koncert u Areni Zagreb. Kao i uvijek, Prija je svojoj publici priuštila nezaboravnu večer ispunjenu senzacionalnim nastupima posebnih gostiju. Na posljednjem koncertu iznenadila je sve pozvala još jednu talentiranu pjevačicu da joj se pridruži na pozornici. Energija u areni bila je električna, kao i na svakom njezinom koncertu. Kako se noć bližila kraju, Prija je iskoristila trenutak da izrazi zahvalnost Zorici, Filipovoj majci, što je na svijet donijela tako nevjerojatnog sina.
U završnim trenucima koncerta, preplavljenim ogromnim emocijama, Aleksandra je iskoristila trenutak da izrazi svoju zahvalnost publici, te joj se još jednom od srca zahvalila.

“Nemam riječi. Skoro je nemoguće opisati dubinu svojih emocija u ovom trenutku. Vječno sam vam zahvalna. I ja vas volim više nego što se riječima može opisati”, rekla je, usmjerivši pažnju na Zoricu.
Prija je kroz suze izrazila zahvalnost na nepokolebljivoj podršci obitelji, uključujući Zoricu, Filipovu majku. Priznala je da ovako nešto sama nikada ne bi mogla postići i zahvalila se Zorici što je rodila najboljeg sina na svijetu. Dok su mnogi pojedinci posvetili svoje srce i dušu tom cilju, Prija je istaknula da je Filip, Zoričin sin, odigrao ključnu ulogu u vjerovanju u nju i njihovu zajedničku sposobnost da postignu veličinu. Prija se zahvalila mami, tati, baki, djedu i svima ostalima koji su pridonijeli, priznajući da bi nekoga mogla nenamjerno izostaviti zbog silnih emocija.

 

 

Preporučujemo