Ovaj članak govori o korišćenju nerafinisanog jestivog ulja, konkretno kokosovog ulja, kao dela oralne higijene. Tehnika, koja se koristi u ajuverdskoj medicini vekovima, podrazumeva uzimanje dve kašičice ulja i držanje u ustima, slično kao što biste ispirali usta vodom posle pranja zuba, tokom pet minuta, nakon čega se ispljunete.

Iako ova tehnika može izazvati nelagodnost, navodi se da je korisna za poboljšanje oralnog zdravlja. Tvrdi se da ulje ‘izvlači’ bakterije kroz pore desni iz usta i iz tela uopšte, iako ova teorija nije naučno potvrđena. Ipak, istraživanja su pokazala da korišćenje ulja zaista može smanjiti prisustvo bakterija u ustima, plaku i kamenca.

Ovaj postupak može doprineti boljem oralnom zdravlju, smanjenju lošeg zadaha, gingivitisa, ekcema, akni i drugih problema. Preporučuje se držanje ulja u ustima punih 20 minuta, a redovna upotreba može dovesti do boljih zuba i daha.

 

BONUS ČLANAK:
Na Eurosongu, predstavnik Švajcarske, Nimo, ostavio je publiku bez daha izvođenjem pesme “The Code”, potvrdivši svoj status jednog od favorita takmičenja.

Nimo je stupio na scenu u roze suknji, a svojim glasom oduševio je prisutne. U jednom trenutku činilo se kao da slušamo opersku divu, dok bi u sledećem trenutku svojim muževnim repovanjem nadmašio mnoge poznate repera s muzičke scene, istovremeno izazivajući divljenje i one koji podržavaju njegov identitet kao nebinarne osobe, i one koji se možda šale na njegov račun.

Ovaj izvanredni mladić, koji se identifikuje kao “they/them”, ne deklariše se ni kao muškarac ni kao žena. Njegova evrovizijska pesma je inspirisana njegovim ličnim iskustvima i borbom za prihvatanje samog sebe.

Na binu je stupio noseći specifičnu zastavu koja predstavlja nebinarne osobe, što je bio izazov za neupućene u ovu simboliku. Nimo je otvoreno govorio o tome, što je doprinelo većem razumevanju te zajednice, posebno u Švajcarskoj.

“Postaje sve jasnije ljudima, posebno u Švajcarskoj, šta znači biti nebinaran nakon mog nastupa. Ljudi su sada svesni da možda imaju nebinarne osobe u svojoj okolini, što je doprinelo otvaranju dijaloga o ovom pitanju. Srećan sam što sam imao priliku da predstavim tu zajednicu na ovako velikoj sceni, i raduje me što nisam jedini koji to čini ove godine”, objasnio je Nimo.

Preporučujemo