Poljoprivrednici su sa zanimanjem primili javni poziv Ministarstva poljoprivrede za dodjelu poticaja za uzgoj sadnog materijala voćaka, vinove loze, hmelja i ruža. Ovaj poziv izazvao je veliku pozornost među vlasnicima zemljišta koji žele započeti ili proširiti svoje poljoprivredne aktivnosti.

Ministarstvo poljoprivrede je putem javnog priopćenja koje je dostupno do 28. studenoga 2023. godine obavijestilo javnost o ovom pozivu. Navodi se da pravne osobe i poduzetnici imaju ovlast za korištenje proizvodnje, te da korisnici mogu dobiti poticaje do iznosa od 700.000 dinara za jednu kalendarsku godinu. Zahtjevi za odobrenje prava mogu se podnijeti putem platforme eAgrar, poznate i kao portal ePodsticaji.

Osim ruža, veliki interes javnosti je izazvao i uzgoj hmelja. Iako postoji potencijalna isplativost uzgoja hmelja, interes za ovu kulturu je opao, posebno u Vojvodini. Unatoč tome, uzgoj hmelja u Bačkom Petrovcu i dalje postoji, iako je obim uzgoja znatno smanjen u odnosu na ranije godine. Tradicija uzgoja hmelja u Vojvodini datira unazad 250 godina, ali je interes za ovu kulturu opao unatoč potencijalnim prednostima.

Iako je uzgoj hmelja zahtjevan, uzgajivači ističu njegov dugoročni potencijal. Koristi se rizom koji se sadi jednom u jesen i može se obnavljati sljedećih petnaest godina. Ipak, iako je poticajima Ministarstva poljoprivrede i Pokrajine pokušano revitalizirati uzgoj hmelja, interes za ovu kulturu još uvijek nije dovoljno velik.

Unatoč tome, neki proizvođači hmelja iz Bačkog Petrovca uspijevaju izvoziti svoje proizvode u različite europske zemlje, gdje je cijene prepoznata kao kvalitetan proizvod. Ovo svjedoči o potencijalu uzgoja hmelja u regiji, ali i o izazovima s kojima se suočavaju domaći proizvođači u prilagođavanju tržišnim zahtjevima.

Preporučujemo