Jedna od najpoznatijih ruskih travarki Elena Feodorova Zitseva tvrdi da će nas korov spasiti od bolesti. Ona vjeruje u tri biljke: čičak, pirevinu i maslačak.

Ovi korovi se mogu koristiti za pripremu napitaka ili čajeva, a njihova kombinacija navodno donosi potpuno zdravlje tijelu.

Pirevina je poznati korov koji je široko rasprostranjen i često se nalazi u našim vrtovima. Zitseva tvrdi da nema bolesti koju pirevina ne može izliječiti, od oftalmoloških do onkoloških oboljenja. Njegov korijen se koristi za liječenje cista, urinarnih infekcija, izbacivanje kamenja iz bubrega i žučnih kesa, kao i za bolesti pluća, hroničnog bronhitisa, crevnih bolesti, dijabetesa i hipertenzije. Također tvrdi da koren pirevine može pomoći kod disfunkcije jajnika kod žena, tuberkuloze i furunkuloze.

Maslačak, također korov, može se koristiti za pripremu salata i čorbica od mladih listova u rano proljeće. Njegovo lišće se navodno koristi za liječenje anemije, raka želuca i jetre, artritisa, osteoporoze i upale limfnih čvorova. Korijen se također može iskoristiti, posebno ako se osuši, tvrdi Zitseva.

Čičak, treći korov o kojem govori, navodno ima sposobnost da se suprotstavi raznim vrstama karcinoma. Također se koristi za liječenje dijabetesa, bronhitisa, artritisa, reumatizma, osteoporoze, fraktura kostiju, hernije, pa čak i hepatitisa C i bolesti jetre poput ciroze. Čaj od korena čička i cveta lipe tvrdi se da je učinkovit u liječenju prehlade i gripe.

Zitseva preporučuje konzumiranje čaja od jedne od ovih biljaka tokom tri sedmice, jednu po jednu. Čaj se priprema tako da se supena kašika suvog i mljevenog korova jedne biljke potopi u 400 ml ključale vode, pusti da vri deset minuta, a zatim ostavi da odstoji dva sata. Preporučuje se pijenje pola šoljice tri puta dnevno, prije svakog obroka.

Ovi savjeti vam mogu biti od velike koristi , ali je i jako bitno da se konsultujete sa kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom prije primjene bilo kakvih prirodnih lijekova ili dodataka prehrani.

Preporučujemo