U 2023. godini, tržište kožne galanterije u Beogradu suočava se s ozbiljnim izazovima, unatoč obećavajućim početnim plaćama i rastućim mogućnostima zarade. Trogodišnji smjer kožne galanterije nije privukao nijednog polaznika, iako se broj nezaposlenih smanjio s 2.958 na 2.418 u pet godina. Unatoč tomu, poslodavci su izrazili potrebu za samo sedam radnika. Stručnjaci u tom području izražavaju zabrinutost zbog nedostatka potencijalnih nasljednika.

S obzirom na povećane cijene usluga, uključujući 27-postotno povećanje troškova popravka obuće, postolari u Beogradu suočavaju se s izazovima. Iako se mnogi mladi smatraju da popravci nisu isplativi zbog pristupa jeftinoj zamjeni, postolar Raden J. vjeruje da postolari pružaju vrijedne usluge. Za razliku od troškova redovitog odlaska frizeru, koji uključuju i popravke i zamjenu, usluge postolara pružaju pristupačnije i trajnije rješenje.

Sukladno inflacijskim trendovima i nedostatku radne snage, postolari u Beogradu bilježe povećanje potražnje za svojim uslugama. Raden ističe da je posao postolara izuzetno isplativ, omogućujući mu lagodan život uz minimalna ulaganja. Za pokretanje vlastite radionice, majstor Raden preporučuje početno ulaganje od oko 1000 eura, tvrdeći da će se uloženi novac brzo isplatiti. Ističe da su postolari visoko cijenjeni među kupcima, čija potražnja za njihovim uslugama osigurava stabilan i siguran posao.

U ovim okolnostima, posao postolara nudi priliku za uspjeh i stabilnost, stvarajući mogućnost obnove i daljnjeg razvoja industrije kožne galanterije u Beogradu.Trenutni indeks potrošačkih cijena u Srbiji za rujan svjedoči o rastu cijena za 10,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je popravak obuće bio jedan od najskupljih troškova. Postolar Raden tvrdi da trenutna situacija odražava inflaciju i poteškoće s radnom snagom, ističući da je posao postolara pristupačan te da, unatoč izazovima, nudi stabilan izvor prihoda.

Preporučujemo