Crveni luk je neizostavni sastojak u mnogim kuhinjama širom sveta, posebno kada je reč o pripremi slanih jela.
Ovo aromatično povrće može se koristiti na različite načine: može se kuvati, pržiti ili jesti u sirovom stanju, u zavisnosti od preferencija i recepta.

Ono što čini crveni luk posebnim je njegovo snažno dejstvo, kako u kulinarskom svetu, tako i u medicinske svrhe.
Iako ga mnogi konzumiraju zbog njegovog ukusa i bogatstva hranljivim sastojcima, kao što su vitamini i minerali, crveni luk ima i svojstva koja ga čine korisnim za zdravlje.

Na primer, crveni luk ima antibakterijska svojstva, što ga čini korisnim u borbi protiv raznih infekcija.
Međutim, interesantno je da se ova svojstva mogu iskoristiti i na drugačiji način.
Naime, smatra se da određene tačke na stopalima imaju direktno dejstvo na unutrašnje organe, prema drevnoj kineskoj medicini.

Postoji praksa koja se sve više koristi u narodnoj medicini, a to je stavljanje tankih kolutova crvenog luka na tabane pre spavanja, uz nošenje čarapa. Veruje se da crveni luk, kroz kožu na stopalima, ulazi u krvotok i podstiče pročišćavanje krvi, poboljšava cirkulaciju i jača imunološki sistem.
Osim toga, crveni luk ima i antifungalna svojstva, pa se veruje da može pomoći u borbi protiv gljivica.

Tokom noći, dok spavate, crveni luk će, prema ovom verovanju, delovati na uklanjanje virusa i bakterija iz vaše okoline, što može doprineti boljem zdravlju i kvalitetnijem snu.

Ukratko, iako mnogi ljudi koriste crveni luk samo u kulinarstvu, njegove koristi mogu biti mnogo šire, posebno kada je reč o narodnoj medicini i tradicionalnim metodama lečenja.
Ipak, važno je imati na umu da je ovo više deo tradicionalnih verovanja i praksi, te da treba biti oprezan i konsultovati se sa stručnjakom pre primene bilo kakvog alternativnog tretmana.

 

 

 

Preporučujemo