Dr. Jeremy London, poznati kardiolog i kardiokirurg, na TikToku objašnjava zašto je važno uzeti aspirin kad imate srčani udar. Srčani udar, poznat kao infarkt miokarda, nastaje zbog začepljenja krvotoka u krvnoj žili koja opskrbljuje srčani mišić krvlju. Kad srčani mišić ostane bez krvi, dolazi u veliku opasnost, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Aspirin može smanjiti rizik od dodatnog začepljenja i pomoći u smanjenju štete, posebno ako se uzme odmah nakon pojave simptoma.

Uobičajeni Simptomi Srčanog Udara
Bol u prsima: Osjećaj pritiska, težine, stezanja ili stiskanja u prsima ili ispod prsne kosti koji traje više od nekoliko minuta ili može nestati i opet se vratiti.
Bol koja se širi: Bol ili nelagoda koja se širi na rame, ruku (obično lijevu, ali može zahvatiti obje ruke), leđa, vrat, čeljust, zube ili gornji dio trbuha.
Hladan znoj.
Umor.
Mučnina ili želučane tegobe: Srčani udar često se pogrešno smatra lošom probavom ili žgaravicom.


Vrtoglavica ili iznenadna ošamućenost.
Kratkoća daha: Otežano disanje.
Ubrzan ili neujednačen rad srca: Palpitacije.
Intenzivni osjećaji tjeskobe: Slično napadu panike.
Nesanica.
Specifični Simptomi Srčanog Udara Kod Žena
Iako su simptomi srčanog udara kod žena slični onima kod muškaraca, žene također mogu osjetiti:Neugodan pritisak, stezanje, punoća ili bol u središtu prsnog koša: Koji traje dulje od nekoliko minuta ili nestaje i zatim se vraća.
Bol ili nelagoda u rukama, vratu, ramenima, gornjem dijelu leđa, čeljusti ili abdomenu.
Kratkoća daha sa ili bez nelagode u prsima.
Hladan znoj, vrtoglavica.
Mučnina i/ili povraćanje.
Crijevna nelagoda: Poput probavnih smetnji.
Neuobičajen umor.
Problemi sa spavanjem.


Tihi Srčani Udar
Tihi srčani udar je srčani udar bez očitih simptoma. Simptomi poput vrtoglavice, ubrzanih ili nepravilnih otkucaja srca, problema s disanjem i tjeskobe mogu biti minimalni ili neprimjetni. Zbog toga je teško znati radi li se o srčanom udaru.Kada Potražiti Liječničku Pomoć?
Najbolje vrijeme za liječenje srčanog udara je unutar sat ili dva nakon pojave simptoma. Brza reakcija može značajno smanjiti štetu na srcu i povećati šanse za preživljavanje. Ako osjetite bilo koji od simptoma srčanog udara, odmah nazovite hitnu pomoć i, ako je moguće, uzmite 325 mg aspirina dok čekate dolazak medicinske pomoći.

 

Preporučujemo