U mješavinu salme uvijek dodajte malo suhog mesa, salma će biti još boljeg okusa, ali ipak morate paziti da nije previše ljuta zbog suhog mesa – savjetuje kuhar Berislav, ali i on ima rješenje.
Kada odlučite da stavite suvo meso u salmu, obavezno je prvo prokuvajte – savetuje.
Kako vaše omiljeno zimsko jelo ne bi postalo prejako i nejestivo, kuhari preporučuju da obratite pažnju na još jednu stvar. „Vrlo je važno da kiseli kupus operete prije pripreme da okus salme ne bude prejak.“ Nakon što ste završili sve pripreme i ugradili luk, potrebno je sve sastojke izmiješati u homogenu masu.

Kada se smjesa dobro izmiješa i ujednači, počnite rolati salmu. Uzmite dio smjese, oblikujte i stavite u listove kupusa. Nežno uvaljajte meso u kupus i savijte ivice na krajevima tako da smesa ostane unutar listova tokom pečenja.
Na dno lonca, prije nego što stavite pješčani pirinač, stavite kožu od slanine. Šef kuhinje Berislav kaže da to sprečava da salma zagori.
Nakon kore slanine stavite porciju narezanog kupusa, a na vrh stavite salmu. Kada potrošite cijelu smjesu i napunite pleh salmom, na vrh stavite preostali seckani kupus. Kada je sve spremno, možete skuhati salmu i za oko sat i po vaše jelo će biti gotovo i možete početi da uživate u njemu. Na kraju salmu možete “pržiti” na malo brašna i crvene paprike ili koristiti paradajz pire

Preporučujemo