Kako Petrović ističe, voće i povrće broj jedan sa najviše ostataka pesticida su jagode. Zatim spanać, pa jabuke, kelj, nektarine, grožđe. Nakon toga, na listi su bile breskve, trešnje, kruške, paradajz, krompir i celer.
S druge strane, brala je voće i povrće sa najmanjom količinom pesticida. To su avokado, kukuruz, smrznuti grašak, ananas, luk, patlidžan, šparoge, karfiol, kivi, kupus, dinja i brokula.
Petrović je takođe spomenuo koliko je sve to opasno.
“Nepravilna primena pesticida je najčešći uzrok prekoračenja dozvoljenih ostataka. Izloženost pesticidima može imati brojne štetne posledice po zdravlje, a najčešći su problemi sa varenjem, alergije, hormonalni problemi i uticaji na nervni sistem”, citirao je Petrovićeve reči.
Ona takođe govori koje su alternative.
“Najbolji način da se zaštitite je da uzgajate vlastito voće i povrće ako možete, ili kupujete hranu od provjerenih proizvođača ili organske proizvode, posebno kategorije 1. “Pesticidi se akumuliraju uglavnom na vanjskoj strani voća, smanjujući njihov sadržaj Najvažnije stvar je da se voće i povrće dobro opere“, zaključuje Petrović.

Preporučujemo