Zapanjujuće je otkriti da med, kada je pravilno zapakiran, zapravo nema rok trajanja. Arheolozi su pronašli tegle meda koje su bile hermetički zatvorene više od dvije tisuće godina, a kad su ih otvorili, med je bio još uvijek konzumabilan i nije predstavljao nikakvu opasnost po zdravlje.

Med je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima koja jačaju imunološki sistem i pomažu u borbi protiv raznih infekcija izazvanih gljivicama, virusima i bakterijama. Također, sadrži glikogen koji može potaknuti miran san kada se konzumira prije spavanja, pomažući nadbubrežnim žlijezdama da smanje izlučivanje adrenalina i kortizola koji mogu ometati san.

Konzumiranje meda prije spavanja može također imati pozitivan utjecaj na zdravlje srca. Antioksidansi prisutni u medu dokazano snižavaju krvni tlak, pružajući jednostavan način za njegovo reguliranje i održavanje zdravlja srca.

Istraživanja su pokazala da med može imati koristi i za snižavanje razine triglicerida, koji su faktor rizika za srčane bolesti i dijabetes. Med može pretvoriti višak triglicerida u korisne tvari koje čiste krvotok, smanjujući rizik od srčanih problema.

Osim toga, med posjeduje i termogeni učinak koji ubrzava metabolizam, potiče cirkulaciju i olakšava gubitak masnoće, što ga čini ne samo ukusnim dodatkom prehrani već i korisnim saveznikom u održavanju zdravog tijela.

 

 

Preporučujemo