Magnezijum i Zadržavanje Vode: Kako Pomoći Otekle Noge
Zadržavanje vode u telu može izazvati oticanje ruku, stopala, gležnjeva i nogu, što može biti prouzrokovano raznim faktorima, uključujući hormonalne promene, nedostatak fizičke aktivnosti, pretilost, kao i bolesti srca, bubrega i kapilara. Smanjenje unosa soli i povećanje unosa magnezijuma može značajno pomoći u smanjenju zadržavanja vode.

Magnezijum: Ključni Mineral
Magnezijum je esencijalni mineral koji učestvuje u preko 300 enzimskih reakcija u telu, održavajući normalne telesne funkcije. Povećanje unosa magnezijuma može pomoći u smanjenju zadržavanja vode i simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS), kao što su nadutost i oticanje.

Dobri izvori magnezijuma uključuju:

Orašasti plodovi
Cjelovite žitarice
Tamna čokolada
Riba
Zeleno lisnato povrće
Magnezijum je takođe dostupan kao dodatak ishrani, a preporučuje se dnevni unos od oko 250 miligrama kako bi se poboljšali simptomi PMS-a i smanjilo zadržavanje vode.

Bonus: Zašto Ženama Rastu Dlake na Bradi?
Prekomerna ili neželjena dlakavost na licu i telu kod žena, poznata kao hirzutizam, može biti posledica različitih faktora, uključujući godine, genetiku, hormonalnu neravnotežu, policistične jajnike i Cushingov sindrom.

Glavni uzroci rasta dlaka na bradi kod žena su:

Godine: Starije žene, posebno u menopauzi, mogu primetiti povećan rast dlaka na licu zbog smanjene proizvodnje estrogena.
Genetika: Ako žene u vašoj porodici imaju problem sa prekomernom dlakavošću, velika je verovatnoća da ćete i vi imati sličan problem.
Hormonska neravnoteža: Trudnoća i druge hormonalne promene mogu dovesti do privremenog povećanja rasta dlaka.
Policistični jajnici (PCOS): Ovo stanje uzrokuje neredovite menstruacije, policistične jajnike i višak androgena, što može dovesti do povećane dlakavosti.
Cushingov sindrom: Visok nivo kortizola može izazvati simptome kao što su strije, debljanje i povećan rast dlaka na licu.
Rešenja za uklanjanje neželjenih dlaka uključuju:

Depilacija voskom
Čupanje
Brijanje
Lasersko uklanjanje dlaka (trajna metoda)
Ako ste zabrinuti zbog prekomernog rasta dlaka, preporučuje se poseta lekaru radi utvrđivanja uzroka i odgovarajućeg tretmana.

 

 

Preporučujemo