Sezona slava je već u punom jeku, a uskoro ćemo zakoračiti i u veliki Božićni post, koji se proteže od 28. novembra do 6. januara 2024. godine. Tokom ovog perioda, pravilo je izbegavati konzumaciju mesa, belog mrsa i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svakog dana osim sredom i petkom, koji se poste “na vodi”.Kada je reč o ribi, ona se konzumira svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i kada praznik pada sredom ili petkom. Poslednja nedelja Božićnog posta je stroža, bez upotrebe ribe, preferirajući isključivo “post na vodi”.RIBA KOJU SRBI NAJVIŠE KUPUJU ZA SLAVU SKORO 100 ODSTO SKUPLJA Sad biraju ovu: Prodavac otkrio KAKO DA ZNATE DA JE SVEŽA

U skladu s tim, novinarski tim MONDO-a je posetio jednu od beogradskih gradskih pijaca kako bi otkrio koju vrstu ribe Srbi najčešće biraju tokom slava i posta, kako se kretu cene, ali i kako prepoznati svežu ribu. “Srbi obično najčešće biraju šarana i soma, međutim, kako su cene soma i šarana skočile gotovo 100 odsto, primetan je porast interesovanja za pastrmkom, oradom, brancinom – uglavnom morskim vrstama nego rečnim”, objašnjava Nemanja iz lokalne ribarnice.

Ipak, ističe prodavac, domaća riba je znatno kvalitetnija od one uvežene iz Češke, Mađarske i Hrvatske. Kada je u pitanju prepoznavanje sveže ribe, Nemanja deli svoje znanje: “Moguće je prepoznati svežu ribu po škrgama koje se nalaze u glavi ribe, a trebale bi biti jarko crvene. Takođe, oči treba da budu bistre, gotovo kao kod žive ribe. Što se tiče rečne ribe, nikako ne treba birati ribu bez sluzi, jer je sluzava rečna riba znak svežine”, savetuje Nemanja.

Uz to, sveži riblji fileti ne smeju imati intenzivan miris. Ako osetite neprijatan ili ustajali “riblji” miris, fileti nisu prikladni za konzumaciju. Trenutne cene sveže pastrmke na ribarnicama kreću se ispod 1.000 dinara po kilogramu, tačnije 990 dinara, dok je cena orade 1.480 dinara. Kada je reč o ceni soma iz uvoza, tačnije iz Južne Amerike, cena iznosi 1.100 dinara, dok je cena domaćeg šarana pripremljenog 1.800, a svežeg 1.500 dinara. Svakako su šarani skuplji u odnosu na pastrmku i oradu.

Preporučujemo