Federalni hidrometeorološki zavod nedavno je objavio svoju srednjoročnu prognozu za period od 19. aprila do 2. maja 2024. godine.

Iako smo već zakoračili u drugu polovinu aprila, snijeg je pokrio ne samo visoke planinske, već i niže predjele Bosne i Hercegovine.
Međutim, kako najavljuju, vremenska slika za naredne dane bit će znatno drugačija.

Najavljuje se kratkotrajno razvedravanje u petak, 19. travnja, no već od subote, 20. travnja, očekuje se novo naoblačenje i oborine.
Na planinama i većem dijelu Bosne prevladavat će snijeg ili susnježica, dok će u Hercegovini padati kiša.

Jutarnja sumaglica je moguća u planinama i podnožju Bosne, a slab mraz je moguć do sredine sljedećeg tjedna, kada se očekuje blagi porast temperatura.

Minimalne temperature kretat će se između -2°C i 3°C u Bosni, dok će na jugu Hercegovine biti malo toplije, s temperaturama do 8°C.
Najviše dnevne temperature u Bosni bit će od 3°C do 8°C, dok će na jugu zemlje biti do 14°C.
U podnožju se očekuju izuzetno niske temperature oko minus 6°C.

Od 26. travnja do kraja mjeseca očekuje se nestabilno vrijeme s mogućnošću kiše svakog dana, obično u obliku kratkotrajnih pljuskova.
Tijekom prvomajskih praznika, prema prognozama, očekuje se umjereno oblačno vrijeme s primjerenim temperaturama.

Iako nije isključena mogućnost kratkotrajnih pljuskova, jutarnje temperature će se uglavnom kretati između 4°C i 9°C u Bosni, dok će na jugu biti nešto toplije, do 13°C.
Najviše dnevne temperature zraka bit će od 14°C do 20°C u Bosni i do 23°C u Hercegovini, navodi se u saopštenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

 

Preporučujemo