Ova biljka je lijek za visok šećer u krvi i vrlo je lako uzgajati. Mogu se koristiti i nadzemni i podzemni dijelovi
Cikoriju, poznatu i kao slatki krompir, uglavnom jedu dijabetičari.
Poznato je da ne sadrži škrob, ali sadrži polisaharid inulin, zbog čega ga dijabetičari posebno često koriste u ishrani.
Ovu biljku karakteriziraju visoke stabljike i veliki žuti cvjetovi. Potječe iz Sjeverne Amerike, ali se sve više širi svijetom.
Izdrži sušu i ekstremno niske temperature do -30 stepeni. Voli vlagu, ali se ne preporučuje saditi u zemlju gdje su suncokreti ranije rasli ili još rastu. Može se saditi u kasnu jesen ili rano proleće.
Slanutak ima malo kalorija i mnogo hranljivih materija. Zbog toga sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Sadrži i vitamine A, B, C i D, kao i esencijalne aminokiseline.
Najvažniji sastojak je inulin. Stoga je cikorija idealna hrana za dijabetičare jer se čak i industrijski koristi za ekstrakciju inulina, polisaharida koji ne proizvodi glukozu već fruktozu.
Inulin je probiotik, što znači da stimulira rast dobrih bakterija u crijevima, koje imaju niz pozitivnih učinaka na naše zdravlje. Cikorija je takođe dobra za osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima ili u riziku od njih, jer pomaže u smanjenju lošeg holesterola uopšte. Istovremeno, ima i tonizirajući učinak krvi i pomaže kod anemije i drugih vaskularnih bolesti.

Ostala ljekovita svojstva cikorije:
Jača imunitet i čitav odbrambeni sistem organizma
pomaže u poboljšanju libida
Poboljšati plodnost
Smanjuje rizik od neplodnosti
promoviše efikasnost
Ima antibakterijsko i antioksidativno djelovanje
Može se koristiti kao prirodni diuretik
Odličan je za prevenciju alergija
Pomaže u jačanju kostiju u slučaju osteoporoze
Regulišite krvni pritisak
Kako jesti cikoriju
Za razliku od krompira, cikorija se može jesti potpuno sirova. Da budemo precizniji, ne treba ga termički obrađivati ​​i ako nije potrebno, dobit ćete veću nutritivnu vrijednost. Sirovi radič možete koristiti u salatama, a ako ga skuvate, može se koristiti za supe, priloge i variva.

Preporučujemo