Hrskava savijača sa dunjama i jabukama Znate one neodoljive savijače koje se tope u ustima, sa delikatnim puterastim mirisom lisnatog tijesta i bogatim i divnim okusom voćnog nadjeva. Plodovi u kolačima odišu slatkim šarmom, a istovremeno su toliko nježni i topli da jednostavno ne možete odoljeti njihovoj čaroliji, pa je nemoguće zaustaviti se na jednom, već se ruka sama kreće ka sljedećem, pa na sljedećem, i sledeći… i tako sve dok poslednji ne nestane sa tanjira.
Hrskavi tart sa dunjom i jabukom je upravo to, ukusan i neodoljiv.
tijesto:
Hrskavi kolač sa dunjom i jabukom, 2 jaja (160 kcal)
7 kašika šećera (420 kalorija)
1 vanilin šećer (40 kcal)
1 prašak za pecivo
250 g putera (1888 kcal)
500 g brašna (1700 kcal)
Phil:
1 kg jabuka (400 kalorija)
1 kg papaje (250 kcal)
6 kašika šećera (360 kalorija)
30 g šećera u prahu (120 kalorija)

Znate, ja uvijek pripremam dvije porcije jer prva nestane prije nego se ohladi, tako da moramo samo da odvojimo vrijeme uživajući u drugoj.
Dunje i jabuke prvo ogulite i narendajte. Konačno sam kupila električni rendak i sada volim da spremam voćni kolač sa neoguljenim prstima. Jabuke i dunje pospite šećerom i kuvajte na srednje jakoj vatri dok tečnost ne ispari, ali smesa ne proključa do kraja ali se vide narendani komadići. Pirjano voće ostavite na hladnom mestu da se ohladi na sobnu temperaturu kako se testo ne bi otopilo tokom punjenja. Obavezno provjerite okus jer će možda biti potrebno dodati više šećera ovisno o kiselosti voća.
Hrskavi tart sa dunjom i jabukom
Za prhko tijesto prvo umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok ne postane pjenasto, a zatim dodajte puter i prašak za pecivo. Naravno, puter je potrebno omekšati na sobnoj temperaturi kako bi se mogao dobro umutiti. Zatim dodajte brašno. Prvo umutite oko 300 grama spiralnom metlicom, zatim stavite testo na pobrašnjenu podlogu i nastavite da mesite rukama, postepeno dodavajući preostalo brašno.
Kada je testo glatko podeliti ga na dva dela, pa prvi deo razvući u traku malo širu od dva dlana i dužinu oko 40 cm.Treba da testo bude debljine 2-3 mm pa kako da ga napraviš ? Kako se ispostavilo, traka je prilično duga. Preko razvučenog tijesta obilno rasporedite polovinu fila, a zatim dva duža komada urolajte tako da se spoje u sredini. Štrudlu narežite na 2 cm širine i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Postavite pite na centimetar jedan od drugog jer će se tokom pečenja lijepo dići.
Ponovite postupak sa drugom polovinom tijesta i preostalim nadjevom. Sve pite treba staviti na dva pleha. Zagrijte rernu na 180°C i pecite štrudlu 20-25 minuta. Gotovi su kada počnu lagano rumeniti, ali su i dalje mekani kada ih dodirnete prstima. Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne i staviti na pleh da se ohladi, a za to vreme će se stegnuti. Ohlađenu štrudlu stavite na tanjir i pospite oblande šećerom u prahu
Može se jesti odmah, a ako malo sačuvate za sljedeći dan možete u potpunosti uživati ​​u njegovom nježnom hrskavom i nježno aromatičnom punjenju od dunja i jabuka. Na sličan način možete pripremiti pite i od drugih vrsta voća, jabuke možete pomiješati i sa jabukama, domaći džem dobro kuhan odavat će ugodnu aromu, a jabuke će vam omogućiti da kontrolišete količinu nadjeva. U tom slučaju se pomiješa 1,2 kg jabuka, poprži sa šećerom i doda se 300-400 g odabranog džema. Posebno volimo kombinaciju sa džemom od smokava…

Preporučujemo