Nakon što je čuo mnogo o Tuzli, Bosna i Hercegovina, Novosađanin je odlučio posjetiti grad i lično se uvjeriti šta je istina. Još jedan razlog zašto je odlučio krenuti na ovo putovanje bio je taj što do sada nije imao priliku upoznati Bosance i želio je to promijeniti – što se pokazalo kao ispravna odluka jer se kući vratio punim teretom. zapamti.
Nakon što je čuo mnogo o Tuzli, Bosna i Hercegovina, Novosađanin je odlučio posjetiti grad i lično se uvjeriti šta je istina. Još jedan razlog zašto je odlučio krenuti na ovo putovanje bio je taj što do sada nije imao priliku upoznati Bosance i želio je to promijeniti – što se pokazalo kao ispravna odluka jer se kući vratio punim teretom. zapamti.
Neimenovani Novosađanin je svoje iskustvo u Tuzli podijelio putem Instagram stranice “Official.bih.srb.hr.cg”, koja inače dijeli lijepa i humana iskustva naroda bivše Jugoslavije. U svom postu detaljno objašnjava kako provodi vrijeme, šta ga uzbuđuje i poklone koje dobija.
“Prije nekog vremena sam odlučio otići u Tuzlu. Čuo sam puno dobrih stvari o njoj, ali sam morao priznati neke loše stvari. Nakon dugog razmišljanja odlučio sam otići i lično se uvjeriti šta je istina. na mnoga mjesta i zašto ne ići u Tuzlu, zar ne?
Pošto sam Novosađanin, naučio sam dosta o ljudima koji tamo žive iu Vojvodini u celini, ali nisam imao prilike da upoznam Bosance. Zašto? Pa, ni ne znam. Ali hajde da to uradimo nekim redom.
Rekao sam roditeljima da želim ići u Tuzlu. razlog? Dakle, mora postojati neki poseban razlog? Želeo sam da vidim kako je to bilo. Nije im bilo baš ugodno, pogotovo jer sam išao potpuno sam, ali sam ih zamolio za strpljenje.
Pakujem odjeću za vikend u Tuzlu. Jedino što me je malo iznerviralo je prelazak u Tuzlu, ali je zato sve ostalo na svom mjestu. Ne ulazeći u detalje, generalno sam dobro primljen i gazdarica je bila vrlo ljubazna. Kad god sam stao na ulici da pitam ko je gde, bili su veoma ljubazni, iako sam govorio engleski.
Nakon posjete džamiji, primite poklon od Hodže
S obzirom da nikada nisam bio u džamiji, htio sam je vidjeti i iznutra. Stigao sam ispred džamije i vidio čovjeka kako nešto radi (kasnije se ispostavilo da je u toj džamiji bio Khoja).
“Dobar dan – dobar dan.” Predstavio sam se i pitao da li mogu da posjetim džamiju iznutra. Nasmiješio se i rekao da, kao i obično, ulaz nije dozvoljen u svakom trenutku, ali je rekao da će doći da me vidi pošto je čuo iz mog govora da nisam Bosanac.
Kad smo ušli, objasnio mi je sve o džamiji ljubazno kao malom djetetu, usput pričajući o njenoj istoriji. Nakon niza pitanja o islamu, džamiji, Tuzli, ljudima koji tamo žive, došlo je vrijeme da krenemo dalje.

Kada sam otišao, zamolio me je da sačekam. Uzeo je papir, napisao poruku, pronašao knjigu (to je bio Kur’an) i ubacio bilješku u nju. Dao mi je primjerak Kur’ana u znak sjećanja na moj dolazak u Tuzlu i prvu posjetu džamiji. Rukovali smo se i bio sam impresioniran.
I tako, dok sam šetao Tuzlom, pročitao sam ovu poruku i nisam vjerovao. Bilo je toliko dobrote u tom čovjeku. Tako sretan zbog mene. Prošlo je mnogo vremena otkad se nisam osjećao ovako počašćenim. Morao sam ovo da podelim sa vama”, napisao je Novosađanin u svojoj objavi, koju je podelila pomenuta Instagram stranica.
Mladić je također podijelio fotografiju sa pratiocima stranice, na kojoj se vide same novine i Kuran koji je dobio na poklon od Khoje. Ono što piše na papiru prenosimo u cijelosti:
“Dragi prijatelji Srbi, hvala vam što ste posjetili našu džamiju, našu Tuzlu, našu Bosnu i Hercegovinu. Čast mi je da vam u ime našeg džemata uručim ovaj dar, naš Časni Kur’an. Neka vam Biblija bude vodič za život ,neka Kur’an postane znanje muslimanskog zivota jer mi smo komsije i prijatelji.Nismo mi muslimani bliskiji Srbima od vas,a ni drugim narodima bivse Jugoslavije od vas.Nasa slika Vi su uvijek dobrodošli u Ziru i Bosnu i Hercegovinu Čitajući naš Kur’an otkrit ćete koliko smo zapravo slični.
Puno pozdrava i pozdrava Novom Sadu i Srbiji”, napisao je Hodža na komadu papira koji je uz Kuran poklonio Novosađanima.
To je dar kada vjera poštuje vjeru
Kada su ljudi iz svih krajeva bivše Jugoslavije hvalili odluku Novosađana i Hodžov gest, ponovo se potvrdilo da ovakve priče uvek dobijaju najveću pažnju.
“Kakav divan prvi utisak za našu lijepu Bosnu i Hercegovinu i za nas koji joj pripadamo. Predivan gest, imam, pozdrav. Ova rečenica me je posebno dirnula, kao i tebe i mene. Veoma sam sretan što voliš Tuzlu Hvala vam što ste ovo podijelili s nama i dobro došli ponovo u Bosnu. Naša vrata su otvorena za sve ljude dobre volje”, napisala je Bosanka.
Za njom su iskoračili drugi.
“Ono što braća/drugovi/bivši sunarodnici doživljavaju je bosanska dobrodošlica. Mi Bosanci uvijek na isti način dočekujemo naše goste. Nije bitno koje ste vjeroispovijesti i odakle ste”, “Ovo je već prava slika Balkana “Dajte poštujem”, “Bože, tako je lepo čitati ovako nešto. Ponekad pomislim, o moj Bože, kakav smo sjajan život imali i dokle smo sada stigli. Šta se desilo…?”, ” Nema boljeg dara od vjere poštujući vjeru, plakala sam”, “Uvijek kažem i stojim pri tome – mnogo smo sličniji nego što smo različiti i jedni drugima smo najveća prepreka”, samo nekoliko komentara podrške i zahvalnosti .

Preporučujemo