U ovom tekstu cemo vam govoriti o hranjivoj vrijednosti surutke i njenim raznovrsnim koristima za zdravlje. Surutka se često upoređuje s majčinim mlijekom zbog svoje hranjivosti i sposobnosti da potakne razmnožavanje korisnih bakterija u organizmu. Ova tečnost se formira nakon što se mlijeko zgruša prilikom proizvodnje sira ili kazeina, a bogata je magnezijem, kalcijem, cinkom, fosforom, vitaminima B i aminokiselinama.

Surutka povoljno utiče na kosti, hidrira tijelo i može biti zamjena za sportska pića, često korištena u bodibildingu. Tijelo uz pomoć surutke luči serotonin, hormon sreće, što je čini korisnom za smanjenje stresa, obnovu energije te smanjenje grčeva i opuštanje mišića. Također, koristi se za prevenciju osteoporoze, čišćenje krvnih sudova, uklanjanje naslaga na zubima te regeneraciju i zaštitu jetre, posebno kod starijih osoba.

Surutka se koristi u terapijama za liječenje različitih zdravstvenih problema, uključujući crevne poremećaje, hormonalne probleme, gojaznost, probleme s cirkulacijom te začepljenje arterija. Konzumira se rastvaranjem kašike surutke u čaši vode i može pomoći kod raznih tegoba poput gastroenteroloških oboljenja, upalnih bolesti crijeva, poremećaja apetita, bolova u želucu, infekcija uzrokovanih bakterijama ili gljivicama, te za liječenje kandide i hiperglikemije.

Preporučujemo