Povećanje tjelesne temperature iznad 37°C normalan je odbrambeni odgovor tijela na infekciju, ali mnogi od nas to smatraju znakom upozorenja.
Često tražimo lijekove i tretmane za snižavanje tjelesne temperature u paničnim situacijama, a to je ono što bismo trebali učiniti.
Prva linija odbrane je jednostavna – umotajte ili okupajte u toploj vodi jedan do dva stepena ispod normalne telesne temperature (oko 35 stepeni). Hladite se postepeno i umjereno i izbjegavajte hladne tuševe koji mogu iritirati tijelo.
Kada vam je tjelesna temperatura visoka, veća je vjerovatnoća da ćete postati dehidrirani, pa pijte puno tekućine – vode, čaja, sokova i supe od povrća.
Osim ovih osnovnih savjeta, možete koristiti i one prirodne preparate koji će sigurno sniziti tjelesnu temperaturu.
Sirće
Napravite oblog od mješavine vode i jabukovog sirćeta (2/3 vode i 1/3 sirćeta). Stavite omot na bok ili omotajte oko skočnog zgloba. Osim klasične kompresije, često se preporučuje natopiti čarape jabukovim sirćetom, staviti ih i umotati u peškir. Kada se obloga zagrije, zamijenite je novom.
Kažu da ovaj napitak može pomoći i kod snižavanja temperature: pomiješajte dvije kašičice jabukovog sirćeta i jednu kašičicu meda u čaši vode. Pijte ga dva do tri puta dnevno.
Krompir
Burrito se pravi od sirovog krompira, koji efikasno raspoređuje toplotu. Uzmite veći krompir i operite ga. Možete ih oguliti ili ne. Narežite ga na kriške ili naribajte. Stavite ga na stopala i stavite čarape na vrh. Držite prostirku suvom i po potrebi je zamijenite novom. Zavoj možete staviti na čelo i dlanove.
proteina

Stavite dva bjelanjka na komad tkanine, umotajte noge krpom, a zatim navucite čarape ili ih umotajte u plastičnu foliju. Ključna stvar je da je bijela boja u kontaktu sa stopalima. Držite umotano dok ne bude toplo.
luk
Crni luk sitno nasjeckajte i pomiješajte s malo maslinovog ulja i morske soli. Nanesite na stopala i umotajte gazom. Čim se zagrije, zamijenite plastičnu foliju.
kupus
Ako imate temperaturu, sarmice će biti veoma hladne. Uzmite list sa glave, pustite da pusti malo vlage i stavite ga na čelo, vrat ili potiljak. Zamijenite plastičnu foliju kada vrijeme postane vruće.

Preporučujemo