Smanjenje masnog tkiva na stomaku ne samo da poboljšava vaš izgled, već i doprinosi zdravlju.
Velike količine masnog tkiva na stomaku mogu dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su dijabetes, visok krvni pritisak i bolesti srca. Ali nažalost, ponekad se nije lako riješiti toga.
A ako ste dali sve od sebe da postignete željene rezultate, ali trbuščić i dalje ne nestaje, možda postoji neki skriveni razlog kojeg niste svjesni.
U nastavku su navedeni mogući razlozi zbog kojih gubitak težine u trbuhu može biti neuspješan:
1. Ne znate vrste stomačne masti
Postoji 5 tipova abdominalne gojaznosti, uzrokovanih različitim uzrocima, a za svaki tip je potrebna određena prehrana i vježbanje. Stoga je važno identificirati vrstu trbuha i u skladu s tim planirati gubitak težine.
2. Opsesija težinom
Trebali biste prekinuti naviku stalnog vaganja i pokušati se oduprijeti želji da stanete na vagu svaki put kada je vidite. Pretjerano fokusiranje na težinu može usporiti proces mršavljenja. Svaki put kada broj na vagi ne odgovara onome što ste očekivali, padate u depresiju. Demotiviše vas, izaziva stres, pokreće negativne misli i kvari vam raspoloženje. Sve ovo može dovesti do toga da odustanete. Zato je najbolje vagati se samo jednom sedmično i tretirati broj kao informaciju, a ne kao sud.
3. Praćenje pogrešnih navika u ishrani
Našem tijelu je potrebno mnogo elemenata, vitamina, ugljikohidrata, pa čak i masti. Ako izbacite neke od ovih korisnih sastojaka, vaša prehrana može donijeti više štete nego koristi. Teško je smršaviti jedući samo povrće i voće, kao i brzu hranu i puno šećera i soli. Stoga je važno pratiti svoju ishranu i osigurati da sadrži magnezijum, vitamine, zdrave masti i druge elemente.

4. Izvodite vježbe bez varijacija
Trening je odličan način da izgubite masnoću. Ali važno je ne zaboraviti da bi trebali biti raznoliki. Svaka vrsta vježbe na neki način utiče na tijelo. Stoga, ne biste trebali dati prednost samo kardio aktivnosti ili istezanju. Dodajte energične vježbe, plivanje ili čak borilačke vještine. I nemojte misliti da se trening može izvoditi samo u teretani sa spravama za fitnes. Možete vježbati kod kuće i na ulici. Samo nemoj da se opterećuješ.
5. Pritisak
Stres je štetan za tijelo općenito, a posebno za težinu. To utiče na vašu ishranu, emocionalno i fizičko stanje tokom vežbanja i njen kvalitet. Osim toga, visoki nivoi hormona stresa (kortizola) potiču stvaranje masti. Iskoristite svaku priliku da smanjite stres. Kada se osjećate opušteno, bit ćete motiviraniji da postignete nove nivoe uspjeha u gubitku sala na stomaku.
6. Visok nivo androgena
Posljednji i jedan od najozbiljnijih uzroka je sindrom policističnih jajnika (PCOS). To znači da žene imaju visok nivo muških hormona. Može utjecati na mnoge tjelesne funkcije, kao što su menstrualne nepravilnosti, trudnoća i rizik od dijabetesa. Pored toga, PCOS može uticati na debljanje. Da biste saznali svoje nivoe androgena, možete razgovarati sa svojim doktorom i dati ih na analizu.

Preporučujemo