POTREBNI SASTOJCI.
Mlijeko 6L
4 kašike sirćeta
Posolite po potrebi
Možete ga umiješati u slanu ili slatku verziju, a iako ne vjerujete, sami možete napraviti za samo pola sata.
Sve što vam je potrebno za pravljenje sira je pravo domaće mlijeko, plus malo truda i volje.
Iako su naša sela skoro izumrla, još uvijek možete pronaći neke farmere koji čuvaju svoje blago na tradicionalne načine i opiru se komercijalizaciji i integriranoj industrijalizaciji.
Ako ne možete pronaći dom u kojem možete kupiti mlijeko, možete napraviti sir sa svježim mlijekom u mljekomatu.
Pa krenimo da pravimo sopstveni sir.

NAČIN PRIPREME:
Uzmite šerpu sa debelim dnom da se mleko ne “lepi” za dno, ulijte mleko i stavite na vatru da se kuva. Za sir na slici potrošio sam oko 6,5 litara mlijeka, a dobiveni sir je bio težak 1 kilogram. Težina/količina sira zavisi i od kvaliteta/masnoće mlijeka.
Kada mlijeko provri, isključite vatru i sačekajte 20-ak sekundi da se smiri.U mlijeko sipajte pripremljeno sirće uz lagano miješanje velikom šupljom kašikom.
Savet: Kada treba da prokuvate mleko, pazite da ne kuva predugo da se korica ne podigne.
Kada počne da ključa, isključite vatru. Nakon što sipate sirće i promiješate nekoliko puta, trebalo bi da počnete da odvajate skutu (komadiće sira) od surutke. Sada širokom, šupljom kašikom grabite skutu i stavite je u pripremljeni kalup. Kada stavite sloj skute, malo posolite i posolite, ponovo dodajte još skute i soli i tako dok se sva skuta ne potroši.

Preporuka: Kalup stavite na rešetkastu podlogu, eventualno sa gazom na vrh, tako da sir ostane u kalupu, a da se sirutka iscedi. Ako nemate četvrtasti kalup za pravljenje sira, pokušajte improvizirati (odrezati dno okrugle plastične kade, poput ove od Millere…).Važno je dodati dovoljno soli, slobodno je dodajte i malo više nego što mislite da je dovoljno, jer će se sol otopiti i dio će se otopiti sa surutom.
Kada je sva skuta u kalupu, još jednom posolite i stavite poklopac (ili nešto što će stati u kalup) i na vrh staviti nešto teško da se sir stisne kako bi sirutka ranije izašla.
Ovako oblikovan sir ostaviti da odstoji nekoliko sati da se ocijedi. Iskusni ljudi preporučuju čuvanje sira u kalupu do 12 sati, ali ja nisam mogao da ga držim toliko dugo i još nisam probao sir koji sam napravio.
Osim sira, dobila sam i 3,5l ukusne surutke, koja je jako zdrava. Uživajte u ukusnom domaćem siru.

Preporučujemo