Pepeo je od velike koristi za vašu porodicu
Pepeo od drva za ogrjev je vrlo koristan predmet koji ima mnogo namjena, pa ako koristite drva za grijanje, nemojte ga bacati.
Pepeo može biti savršena pomoć za čišćenje kuće ili motivacija biljaka da brže rastu, evo kako ga još možete iskoristiti!
Poljoprivrednici su dobro svjesni prednosti drvnog pepela za tlo, pa ga često koriste kao dodatak za povećanje kiselosti tla. Posebno je pogodan za biljke koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, beli luk i ruže. Prije sadnje ovih biljaka dodajte u tlo četvrtinu šolje drvenog pepela.

Takođe, kada pomešate pepeo sa vodom i ostavite da odstoji nekoliko dana, a zatim ga filtrirate, dobijete filter. Odličan je za čišćenje rđe na odjeći, podovima, srebrnom posuđu i mramornim površinama. Napravite pastu od malo zgusnutog pepela i vode kako biste uklonili mrlje sa namještaja. Osim toga, filter sapun je odličan za osobe s masnom kosom.
Pepeo je odličan za otklanjanje neprijatnih mirisa u stanovima i frižiderima, deluje kao sirće i može da se koristi za “uklanjanje” mirisa neke ustajale hrane.
Određene štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ih uz pomoć ovog “otpada” možete lako eliminirati. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah otići. Malo prašine po uglovima vašeg podruma je korisno jer odbija pacove, žohare i druge grabežljivce.

Preporučujemo