Voda iz kuhanog krumpira je kao čarobna tekućina za biljke! Prepuna hranjivih tvari i vitamina, ona je savršena za njihov rast i cvjetanje. Moja komšinica je otkrila ovu fantastičnu stvar i koristi je isključivo za svoje orhideje, ali ja je primjenjujem na sve sobne biljke.

Sada, moje ljubičice, božićni kaktusi, spate i ostale biljke su oduševljene ovim napitkom punim hranjivih tvari, posebno ugljikohidrata koji djeluju kao stimulans za život biljaka, posebno za orhideje. Moja orhideja je procvjetala kao nikada prije nakon korištenja ove tečnosti.

Za pripremu ovog čuda za promicanje cvjetanja, trebat će vam samo kora od krompira i voda. Ljuske od otprilike 3-6 krompira stavite u litru vode i pustite da proključa. Kada se ohladi, ocijedite tekućinu i koristite je za zalijevanje svojih biljaka svakih 15 dana. Ova tečnost je bogata mineralima i hranjivim tvarima u obliku koji je lako apsorbirati, pružajući vašim biljkama trenutni impuls za rast i cvjetanje.

Što se tiče sadržaja kore krompira, ona je iznenađujuće bogat izvor hranjivih tvari za biljke. Sadrži sve što biljke trebaju za zdrav rast i razvoj, uključujući makro i mikroelemente poput kalija, fosfora, magnezija, kalcija, gvožđa, mangana, cinka, bakra, vitamina i antioksidansa. Osim toga, kora krompira sadrži i vlakna koja poboljšavaju strukturu tla i podržavaju rast korisnih mikroorganizama.

Priprema ovog gnojiva je jednostavna: ogulite krompir, narežite koru na manje komade, stavite je u vodu i pustite da proključa. Nakon što se ohladi, ocijedite tekućinu i koristite je za zalijevanje svojih biljaka. Malo je napitka dovoljno za svaki lonac, a tečnost možete čuvati u frižideru 15-20 dana.

Ovo je zaista najlakši i najjeftiniji način hranjenja biljaka, a rezultati su zaista impresivni!

 

 

Preporučujemo