Saznajte kako možete učinkovito eliminirati male dosadnjakoviće uz pomoć potpuno prirodnih sredstava. Ovdje su dodatne riječi i informacije o svakom od ovih savjeta:

  1. Bijelo sirće – Jedno od najpoznatijih i prirodnih sredstava za istrebljivanje mrava jest bijelo sirće. U bocu s raspršivačem ulijte jednaku količinu sirćeta i vode. Zatim poprskajte tačke gdje ste primijetili mrave. Radne površine obrišite krpom koja je natopljena istom mješavinom sirćeta i vode.
  2. Kuhinjska so – Pomiješajte nekoliko kašika kuhinjske soli s prokuhanom vodom. Nakon što se tekućina ohladi, prelijte je u bocu s raspršivačem i koristite je za prskanje svih područja gdje se mravi okupljaju ili ulaze u vaš dom. Slana površina će ih zaustaviti na njihovom putu.
  3. Krede – Usitnite komadiće krede i pospite ih po pukotinama duž zidova, koje su omiljena skrovišta ovih dosadnih insekata.
  4. Cimet u prahu – Pospite cimet u prahu duž staza kojima se mravi kreću. Za nekoliko sati, kolone mrava trebale bi napustiti to područje jer ne podnose jak miris cimeta. Na taj način, vaš dom će uvijek mirisati svježe, bez upotrebe kemikalija i umjetnih proizvoda.
  5. Borna kiselina – Pomiješajte tri kašike borne kiseline i tri kašike šećera u dvije decilitra tople vode. Natopite komadiće vate u ovu tekućinu i postavite ih na mjesta gdje se mravi okupljaju. Šećer će privući mrave, dok će borna kiselina uništiti njihovu populaciju.
  6. Citrusi – Ne morate posezati za opasnim industrijskim insekticidima kako biste se obranili od mrava. Umjesto toga, upotrijebite limunov sok i poprskajte ga po njihovim okupljalištima, jer mravi ne podnose citrusne mirise.
  7. Biber – Mravi obično traže šećer u vašem domu, no možete ih prevariti tako da posipate biber duž njihovih staza. Na taj način, šaljete im poruku da nema slatkiša u blizini.
  8. Začini u kuhinjskim ormarićima – Zalijepite lovorov list na posudice sa šećerom kako biste odbili mrave. Miris lovora ih će ih održati podalje. Sličan učinak ima i žalfija – stavite malu vrećicu s žalfijom u kuhinjske ormariće, a njihov opojan miris će mravima biti neugodan, te se neće zadržavati u vašim kuhinjskim ormarićima.
Preporučujemo