Karla Mičel (36) iz Velike Britanije primijetila je u januaru 2021. godine da joj srce brže kuca nego obično, ali nije tome pridavala mnogo pažnje. Kasnije istog dana, osjetila je bol u nogama i teškoće s disanjem.

Pretpostavljala je da ulazi u menopauzu, ali je ipak odlučila posjetiti doktora radi provjere svog zdravstvenog stanja. Prva analiza pokazala je da je anemična, ali liječnici su inzistirali na daljnjim testovima.

Nakon rezultata kolonoskopije, Karla je saznala nešto što je zauvijek promijenilo njezin život – dijagnosticiran joj je rak debelog crijeva. Anemija je često povezana s rakom debelog crijeva, a 75% pacijenata oboljelih od ovog raka pati od anemije.

U aprilu 2022., Mitchell je saznala da ima Lynchov sindrom, genetski poremećaj koji povećava rizik od raka debelog crijeva i drugih karcinoma.

Sada Karla radi na edukaciji ljudi o Lynchovom sindromu i prepoznavanju znakova raka crijeva, želeći razbiti stigmu da se rak debelog crijeva javlja samo kod starijih ljudi.

Simptomi raka crijeva, poput promjena u pražnjenju crijeva, bolova u trbuhu, neobjašnjivog gubitka težine, umora i prisutnosti krvi u stolici, mogu biti rani znakovi bolesti.

Rano otkrivanje raka čini liječenje uspješnijim, a gotovo svi pacijenti čiji je tumor rano otkriven imaju šanse za preživljavanje, prema podacima o raku crijeva u Velikoj Britaniji.

Nakon dijagnoze raka crijeva, Mitchell je podvrgnuta hemikolektomiji, operaciji koja je trajala nešto više od četiri sata. Tokom procedure, liječnici su uklonili malignu leziju i okolne limfne čvorove, te otprilike trećinu njenih crijeva.

Prije operacije, Mitchell je mislila da je njen rak u prvom stadiju, što znači da se nije proširio izvan crijevnog zida i da je lakše liječiti. Međutim, nakon operacije, saznala je da je rak uznapredovao u treći stadij, što znači da se proširio na obližnje limfne čvorove, te da će trebati tri runde kemoterapije.

Njezino liječenje je bilo uspješno, a trenutno je u stanju remisije.

Preporučujemo