Jasna Marin je svoje djetinjstvo provela u Bosni i Hercegovini, gdje se po prvi put susrela s pojmovima “Srbin”, “Hrvat” i “Musliman”. Brak njenih roditelja bio je proizvod duboke ljubavi, pri čemu je njena majka bila muslimanka, a otac Srbin. Danas je i sama Jasna u mješovitom braku i nastoji svom djetetu usaditi vrijednosti tolerancije. Takođe vodi računa da svoje dijete ne opterećuje pojmovima kao što su vjera ili nacionalnost.

Tokom godina osnovne škole, Jasna se upoznala sa pojmovima “vjera” i “nacionalnost” uslijed Bosanskog rata koji je započeo 1991. i 1992. godine. Iako nije odmah razumjela značenje tih pojmova, bila je zatečena komentarima djece oko sebe koji su koristili ove etničke identifikacije. Kada je pitao majku o značenju tih pojmova, ona mu nije postavljala pitanja niti ga je usmjeravala, što je ostavilo snažan utisak na Jasnu.Jasna Marin je gostujući u emisiji Prve “150 minuta” izjavila da je porodica ne opterećuje ovim problemima te da su praznici bili prilika za okupljanje sa širom porodicom. Pre ratnog perioda, praznici nisu imali tako izraženo značenje, ali nakon rata, proslava je postala važnija. Jasna je istakla da su praznici poput Božića i slave slavljeni na moderan način, okupljanjem prijatelja i članova porodice.

Jasna je takođe istakla da problemi diskriminacije i nepoštivanja često proizlaze iz porodice, iako se mogu manifestirati na nacionalnom nivou. Kao osoba koja je iskusila diskriminaciju i nepravdu, ona se trudi da ne nameće svoja vjerovanja svom djetetu, već ga uči da cijeni različitosti i samostalno donosi odluke o vlastitim uvjerenjima. U nastavi i privatnom životu, Jasna dosljedno se bori protiv svih oblika diskriminacije i mobinga, ističući važnost poštovanja prema drugima.

Preporučujemo