Kao zemlja s najvećom populacijom na svijetu, Kina je postavila ozbiljne prioritete kada je riječ o proizvodnji hrane. Pirinač je tradicionalno uzgajan ovde vjekovima, ali sada se krompir ističe kao glavna poljoprivredna kultura.

Kineski način uzgoja krompira se pokazao kao revolucionaran, omogućavajući veće prinose i olakšavajući njegovu njegu. Budući da Kina pati od nedostatka plodne zemlje, svaki kvadratni metar obradive površine se smatra dragocjenim.

Tradicionalni pristup uzgoju krompira je napušten u korist inovativnog kineskog metoda koji ne uključuje klasično brdovito grmlje. Umjesto toga, biljke se sadnju duboko, a zatim se dodaju slojevi zemlje kako grm raste, što omogućava veći prinos na manjoj površini.

Za uspješan kineski uzgoj krompira, važno je odabrati male gomolje i pravilno ih pripremiti prije sadnje. Gomolji se čuvaju na niskim temperaturama i ostavljaju da proklijaju prije sadnje.

Duboke i široke jame se kopaju za sadnju, a gomolji se pokrivaju mješavinom zemlje i organskog đubriva. Tokom rasta biljaka, zemlja se redovno dodaje kako bi se osigurala pravilna njega i veći prinos.

Redovno zalijevanje, dodavanje gnojiva i održavanje pravilne razine zemlje oko biljaka ključni su za uspjeh ovog metoda. Takođe, korištenje belog luka ili slame između gredica može pomoći u odbijanju štetočina i poboljšanju rasta biljaka.

Kineski način uzgoja krompira je dokaz da inovacija i prilagođavanje lokalnim uslovima mogu donijeti značajne koristi u poljoprivredi.

Preporučujemo