Sastojci: Testo: 200 g mekog brašna, 200 ml tople vode, kašičica soli i još ulja za „ekstra“ akciju i neobičnu ideju za punjenje: 2 veće glavice crvenog luka, 400 g mešanog mlevenog mesa, 800 g krompir, 1 bod vrhnja za kuvanje sa aromom parmezana (preporucujem, mogu i drugi), zaciniti solju, povrcem, biberom, malo crvene paprike.
pripremiti:
U roku od sat vremena od trenutka kada počnete da pravite domaću pitu možete jesti pitu sa sirom ili povrćem jer je pravljenje fila najjednostavnije. Punjenje koje sam predložio ovaj put traje duže, pa će operacija u ovom slučaju biti duža.
Proces pripreme rezanaca za pitu: Vremenom sam shvatila da mi je potrebno oko 200 g brašna i 200 ml tople vode i prstohvat soli da umijesim rezance za veliki pleh. Za početnike preporučujem više za slučaj da se stvari zakompliciraju

Tako izvagamo brašno, dodamo što više mililitara tople vode, posolimo i promiješamo viljuškom. Kada se testo počne odvajati od viljuške, pospite još malo brašna i umesite rukama u glatko testo koje se odvaja od ruku. Za početak, a da ne bude nedoumica, tijesto se može miješati više, ali je potrebno duže čekati tokom pripreme. Dakle, odlučite se i umijesite svoje prve rezance – ne možete pogriješiti 🙂 Važno je da ga premijesite 10-ak puta kako bi samo tijesto postalo kompaktnije.
Namastiti uljem i staviti na tanjir da malo odmori dok se sprema fil.Ovaj put sam fil pripremila pre jer sam dinstala luk iseckani na kockice i dodala mleveno meso.Kasnije sam dodala krompir na kockice,sol i kasicicu – —dve povrće i malo bibera. Kada je fil dobro prokuhao, sklonite sa vatre i umiješajte malo vrhnja za kuhanje sa aromom parmezana (npr. ili bilo koje druge slane kreme za kuhanje)
Uključiti rernu, 250 stepeni. Nakon odmora 5-10 minuta, možete miješati rezance, ali ovaj put dodajte još ulja. Dakle, na pleh u koji se stavljaju jufke, stavite prste ispod jufki i gnetite ih od krajeva prema sredini da se formira krug. Ovako mijesite sa uljem dok rezanci ne postanu tvrđi i žilavi. Iz vaše perspektive, tu ništa ne možete učiniti – ali ne brinite – na pravom ste putu! Ponovo namažite sve strane i ostavite duže. Primijetit ćete da je tekstura rezanaca sada glatkija.

Preporučujemo