Možemo započeti ističući da aktivnosti poput sunčanja, plivanja ili boravka na otvorenom, iako uživajući, mogu izložiti kožu opasnim UV zrakama.
Unatoč preventivnim mjerama, ponekad se nezgode dogode, poput opeklina od sunca, za što je važno znati kako pravilno reagirati i koje tretmane koristiti za ublažavanje simptoma.

Tradicionalne metode poput jogurta, koje su generacijama bile preporučivane, i savjeti s interneta poput korištenja majoneze ili pavlake možda su poznati, ali stručnjaci predlažu efikasnije načine za tretiranje opeklina od sunca.

U medicinskom smislu, dermatolozi preporučuju upotrebu nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIL) poput ibuprofena, naproksen ili aspirina odmah nakon opekline kako bi se smanjila upala i nelagoda. Hladno mlijeko također može biti korisno jer umiruje kožu zahvaljujući proteinima i mliječnoj kiselini. Hidrokortizonska krema također može pomoći u ublažavanju upale i crvenila.

Među prirodnim tretmanima, hladni oblozi i oblozi sa ohlađenim crnim ili zelenim čajem mogu privremeno ublažiti bol i smanjiti upalu. Gel aloe vere je također popularan zbog svojih protuupalnih svojstava i može pomoći u liječenju opekotina, ali važno je koristiti proizvode bez alkohola koji bi mogao dodatno iritirati kožu.

Dodatni savjeti za oporavak uključuju unos vitamina D, koji može ubrzati zacjeljivanje opekotina, te izbjegavanje iritansa poput alkohola, maslaca i vazelina koji mogu pogoršati stanje opečene kože.

Ključna je prevencija, pa uvijek treba koristiti kreme za sunčanje s visokim SPF faktorom, nositi zaštitnu odjeću i šešire sa širokim obodom kako bi se zaštitila koža od štetnih UV zraka.

Pravilnim tretmanom i preventivnim mjerama, moguće je učinkovito upravljati i liječiti opekline od sunca, ublažavajući neugodne simptome i potičući brže zacjeljivanje kože.

Preporučujemo