Pleme Rabari, čvrsto verujući da su direktni potomci boga Šive, jednog od glavnih božanstava hinduizma, ima duboko ukorenjene korene u indijskoj tradiciji. Prema njihovom verovanju, migrirali su iz Irana u Indiju pre mnogo vekova, a danas naseljavaju nepristupačne predele zemlje, pokazujući izuzetnu otpornost na sušne periode.

Ovo pleme se, u suštini, bavi stočarstvom, čuvajući i gajeći kamile, krave, koze i ovce. Žene unutar plemena Rabari su majstori veza, često ukrasavajući svoju živopisnu odeću ogledalima, kristalima i složenim elementima, dodajući poseban šarm njihovom izgledu.Venčanja unutar plemena traju nekoliko dana, obavezno se odvijaju unutar zajednice, a tokom ceremonije posebno štuju boga Šivu, posvećujući mu niz običaja. Ovom pleme izražava duboko poštovanje prema stoci, smatrajući krave i kamele svetim bićima.Jedna od prepoznatljivih karakteristika plemena Rabari su i tetovaže koje nose s ponosom. Ove tetovaže, koje se protežu po celom licu i telu, nisu samo simbol lepote već i izraz njihovog kulturnog identiteta.

Međutim, Rabari suočavaju s izazovima, posebno kada je obrazovanje u pitanju. Kao polunomadsko pleme, uvek su u pokretu, a smanjenje slobodnih pašnjaka predstavlja ozbiljan izazov, stavljajući ih pred moguće siromaštvo. Ipak, žene u ovom plemenu imaju značajnu ulogu u finansijskim poslovima. Dok se muškarci brinu o stoci i pašnjacima, žene prodaju svoje unikatne radove i efikasno upravljaju porodičnim finansijama.Jedan od izazova s kojima se Rabari suočavaju jeste nedostatak pristupa obrazovanju, budući da je pleme polunomadsko, uvek u pokretu. Uprkos tim izazovima, Rabari su jedinstvena zajednica gde žene igraju ključnu ulogu u upravljanju finansijama. Dok se muškarci brinu o stoci i pašnjacima, žene, svojim unikatnim radovima, doprinose porodičnoj ekonomiji i zadržavaju finansijsku ravnotežu.

Preporučujemo