Dr. Marija Ristić, doktorka i majka troje dece, govori o važnosti zdravlja karličnog dna i ukazuje na neprirodne obrasce ponašanja koje usvajamo u želji da izgledamo mršavije, posebno zbog društvenih mreža i fotografija.

U emisiji “Želim da ti kažem” na TV B92, Dr. Ristić je istakla da je sramota što se o zdravlju karličnog dna ne priča dovoljno, i da žene ne postavljaju pitanja svojim ginekolozima ili lekarima. Ona smatra da je važno govoriti o ovoj temi jer je zdravlje karličnog dna ključno za celokupno zdravlje žene, baš kao i zdravlje ruku, srca i pluća.

Dr. Ristić, koja je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2016. godine, bavila se bodibildingom pre nego što je započela istraživanja u oblasti zdravlja karličnog dna. Nakon što je sama imala probleme sa mišićima karličnog dna, shvatila je da hirurgija nije jedino rešenje i odlučila da se posveti ovom području.

Jedan od glavnih problema koje je naglasila je nepravilno držanje tela i sedenje, posebno dok koristimo mobilne telefone. Mnogi od nas provode puno vremena sedeći na trtičnoj kosti, što može izazvati stiskanje mišića i krvnih sudova, utičući na zadovoljstvo u intimnim odnosima. Takođe, ističe važnost pravilnog disanja, jer svaki put kada se dijafragma pomeri, aktiviraju se i mišići karličnog dna.

Dr. Ristić je upozorila na štetnu naviku namernog zatezanja stomaka radi fotografisanja, što može postati trajni obrazac ponašanja i negativno uticati na disanje i opšte zdravlje. Ona je objasnila da su telo i njegovi sistemi međusobno povezani, i da je važno razumeti kako naša svakodnevna ponašanja mogu uticati na zdravlje.

Napomenula je da se telo žene menja tokom dana i menstrualnog ciklusa, i da nije realno očekivati isti izgled tokom celog meseca. Takođe je istakla važnost sna za celokupno zdravlje, uključujući karlicu i libido. Mnoge trudnice su joj se žalile na gubitak seksualne želje nakon porođaja, što je, kako ona kaže, razumljivo s obzirom na učestalo buđenje noću.

Zaključno, Dr. Ristić poziva žene da se edukuju o zdravlju karličnog dna, da postavljaju pitanja svojim lekarima i da vode računa o svom telu na način koji će im omogućiti dugoročno zdravlje i zadovoljstvo.

Preporučujemo