Lebensborn, što u prijevodu znači “izvor života”, bio je tajni program vođen od strane SS organizacije nacističke Njemačke s ciljem promoviranja rađanja djece između SS časnika i žena koje su ispunjavale kriterije genetske čistoće, kako bi se stvorila superiorna “rasa gospodara” prema nacističkim standardima. Ovaj program, često obavijen tajnom, imao je za cilj uzgoj jedinki koje bi odgovarale idealima nacističke rase.

Da bi povećali sudjelovanje u ovom programu, nacisti su širom Europe uspostavili rezidencije i klinike Lebensborn. Ti objekti služili su kao mjesta za rađanje djece te administrativni uredi. U Njemačkoj je bilo deset takvih objekata, a u osam drugih zemalja bilo je ukupno 26 domova. U Norveškoj je, primjerice, bilo najviše Lebensborn djece, s oko 250 posvojenih djece, i to samo uz pristanak majki. Međutim, u nekim slučajevima majke nisu bile obaviještene o sudbini njihove djece.

Tijekom trajanja programa od 1936. do završetka Drugog svjetskog rata 1945., između 6.000 i 8.000, a prema nekim izvorima i preko 20.000, djece rođeno je unutar Lebensborn klinika. Nakon rata, ovi pojedinci su nastavili svoje živote, a mnogi od njih nisu bili svjesni svog pravog podrijetla sve do odrasle dobi.

Među tim ljudima je bila i Anni-Frid Lingstad, poznata po svom angažmanu u švedskoj pop senzaciji ABBA. Lingstad i druga djeca slična njoj, proizvod Lebensborn zajednica norveških majki i njemačkih SS očeva, suočila su se s protjerivanjem iz svojih domova nakon rata, budući da su smatrana izdajicama zajedno sa svojim majkama. Žene koje su sudjelovale u Lebensbornu morale su ispuniti stroge kriterije, uključujući genetsku čistoću i odsustvo židovskog podrijetla.

Ovaj kontroverzni program ostavio je dubok trag u povijesti, a njegovi sudionici suočavali su se s dugotrajnim posljedicama koje su obilježile njihove živote.

Preporučujemo