POTREBNI SASTOJCI:
2,5 litara mlijeka (dnevna upotreba ako ga pravite za bebe, pasterizirano mlijeko)
1 kašika jogurta (ovo sam uzela od prethodnog jogurta, možete koristiti bio gusti jogurt ili neki drugi stvarno čvrst jogurt)

NAČIN PRIPREME:
Isperite šerpu vodom i dodajte mleko. Stavite mali tanjir ili šolju na dno lonca da sprečite da se mleko prolije. Zatim ga kuvamo na jakoj vatri, pažljivo posmatrajući mleko. Potreban je jedan prst da ispari. Kuvajte još 10 minuta.
Što se mleko duže kuva, biće gušće. Kada dovoljno provri i smanji se na prst, sipajte mlijeko u galonsku ili neku drugu staklenu/keramičku posudu. Stavite galon na sobnu temperaturu (učinite to prije dodavanja jogurta, jer mlijeko treba da stoji dok ga dodajete). Stavite galon na peškir tako da toplota ne izlazi. Ostavite da se mleko malo ohladi
Najbolje vrijeme za dodavanje jogurta je kada uronite prste u sredinu posude i izbrojite do 10.
Ako počnete da osjećate toplinu mlijeka nakon brojanja do 7, pravo je vrijeme. Ako ne možete izdržati brojanje do 10, a mlijeko vam je prevruće, pričekajte još malo. Ali pazite mleko ne sme da bude toplo.Kada mleko dostigne idealnu temperaturu izvadite 1 kašiku mleka i pomešajte sa jogurtom (uzmite kašiku iz gustog dela, ne sme da bude vodenasto) i sipajte U činiji mešajte 2-3 minuta.

Ako dijelite mlijeko u više posuda, dodajte kašičicu smjese u svaku posudu. Stavite cediljku preko mleka i umotajte mleko u stolnjak ili peškir, držeći gornji deo otvoren. To se radi kako bi para mogla da izađe, inače bi jogurt postao pokisli. Pokrijte ceo jogurt peškirom.
Dakle, jedan peškir ide ispod jogurta, jedan peškir ide oko jogurta, a drugi peškir pokriva ceo jogurt. Jogurt pravim u 12h i stavljam ga u frižider u 8h.
Kada jogurt odstoji dan i noć u frižideru, dobićete veoma ukusan i gust domaći jogurt, koji će vas uštedeti od kupovine gotovog jogurta.Od njega možete praviti razne čorbe i priloge, a svoju bebu takođe će se svideti. Sretan kao i moj sin, koji najviše voli jogurt. Kako se mlijeko hladi, krema će se zalijepiti za njega. Uvijek ga skidam jer nam se ne sviđa. Možete ga ostaviti ako želite, ali kada dodajete jogurt, malo ga odmaknite kako biste jogurt mogli umiješati u mlijeko.

Preporučujemo