Profesorica dr. Veroslava Stanković tijekom nedavnog predavanja dala je uvid u utjecaj prehrane na imunološki sustav te kako ona može pojačati ili umanjiti njegovu učinkovitost. Osim toga, rasvijetlila je uobičajene pogrešne korake koje pojedinci čine kada pokušavaju smršaviti.
Prof. dr. Veroslava Stanković u svom gostovanju na Pinku govorila je o važnosti uravnotežene prehrane, blagodatima jačanja imunološkog sustava te ozloglašenom pojmu “dobiti se”. Dotaknula se i teme mršavljenja te uobičajenih pogrešaka vezanih uz dodatke prehrani. Nutricionistica je naglasila da neuravnotežena prehrana može uzrokovati stres, što pak može negativno utjecati na naš imunitet. Nadalje, dala je popis namirnica koje mogu pomoći u jačanju imuniteta i vraćanju njegove snage.
“Održavanje uravnotežene prehrane tijekom cijele godine ključno je za postizanje i održavanje kondicije tijekom ljeta. Nažalost, mnogi pojedinci odlučuju započeti svoju dijetu u svibnju i lipnju, uzrokujući nepotreban stres za tijelo. Taj stres može imati štetan učinak na imunološki sustav tijela, ostavljajući ga podložnim nizu bolesti uzrokovanih virusima, bakterijama i drugim poremećajima”, savjetovala je.
Prema riječima prof. dr. Stankovića, zdrav plan prehrane trebao bi se sastojati od tri glavna obroka svaki dan, uz jedan međuobrok.
“To možete postići čak i ako svakodnevno radite i dolazite na sastanke. S četiri obroka nećete se prejesti nego ćete pojesti onoliko koliko vam je potrebno. Izbjegavajte masnu i tešku hranu, kao i jednostavne šećere. Nemojte to bacati , jer će to izazvati žudnju i ‘grijehe’, ali izbjegavajte to. Vodite računa da tijekom cijele godine jedete što više povrća, umjerene količine voća, mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa.”
Trebate li smršaviti procijenit ćemo na temelju vašeg indeksa tjelesne mase. Između 18 i 24,9 smatra se normalnim, ali postoji lakši način da saznate jeste li zdravi – izmjerite svoj struk.
“Moramo paziti i na struk koji je uzrok metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Dobro je izmjeriti svoj struk i čuti osjeća li se ugodno. Tjelesna aktivnost uvijek se kombinira s pravilnom prehranom, jer ako bez unosa kalorija, težina se neće normalizirati”, kaže ona.
Čak i kada je riječ o aktivnosti, umjerenost je ključna jer previše tjelesne aktivnosti može biti stresno.
“Hodajte, vozite bicikl, trčite ili jednostavno prošećite ujutro kada su temperature dobre”, kaže ona.
Ponavlja da su instant dijete koje obećavaju masovno mršavljenje opasne.
“Proteini se izlučuju iz tijela, a tri četvrtine našeg tjelesnog sastava čine proteini. Ako isključimo njih i druge hranjive tvari, potrošit ćemo proteine ​​i nećemo imati dovoljno proteina za izgradnju odgovarajućeg imuniteta. Tada unosite minimalnu količinu minerala, što ruši imunitet. Sama dijeta povećava stres, povećava adrenalin, što ruši imunitet. Sve te gotove dijete mogu sniziti imunitet ako ne unosimo dovoljno kalorija i hranjivih tvari”, rekla je.
Pri odabiru proteina uključite bjelanjak i sirutku te nemasno meso. Svježe povrće obnovit će minerale. Nema potrebe uzimati suplemente osim ako to ne preporuči stručnjak.
“Suplemente uzimajte samo prema savjetu liječnika, pogotovo ako imate nepravilnu prehranu. Mnogi kolege preporučuju korištenje raznih suplemenata, ali ako se uzimaju nepravilno i u velikim količinama, oni mogu biti štetni za zdravlje.” dr. Stanković.

Preporučujemo