Suočavanje s rastućim izazovom otpornosti bakterija na antibiotike predstavlja bitan problem na globalnoj razini, ali isto tako i unutar naše zemlje. Dobro je poznato da antibiotici nisu učinkoviti protiv virusnih infekcija te da ih treba uzimati samo uz odgovarajući savjet liječnika. S pravom uporabom antibiotika također je od velike važnosti upoznati se s nekim konkretnim smjernicama. Specijalistica iz Zagreba, dr. Branislava Čilić, naglašava važnost izbjegavanja određene hrane i pića tijekom uzimanja antibiotika. Na primjer, određeni sastojci grejpa se metaboliziraju u jetri putem istih enzima kao antibiotici, što može rezultirati sukladnim djelovanjem antibiotika.

S druge strane, važno je izbjegavati unos kalcija i magnezija tijekom uzimanja antibiotika. Kalcij, prisutan u mliječnim proizvodima i drugim namirnicama bogatim kalcijem, kao i lijekovi koji se koriste za liječenje osteoporoze, mogu umanjiti apsorpciju antibiotika u crijevima, osobito u skupinama kinolona i tetraciklina. To može dovesti do nedostatne doze lijeka u tijelu, što smanjuje njegovu učinkovitost u borbi protiv bakterijskih patogena. Dr. Čilić preporučuje uzimanje hrane bogate kalcijem najmanje dva sata nakon uzimanja antibiotika. Isto tako, ista pravila vrijede i za kiselo voće te vlaknastu hranu.

Kombiniranje alkohola s bilo kojom vrstom lijekova, uključujući antibiotike, nije preporučljivo. Primjerice, antibiotik metronidazol može izazvati niz nuspojava poput hipoglikemije, mučnine, povraćanja, otežanog disanja i psiholoških poremećaja, kao što je konfuzija. Dr. Čilić upozorava na ovu važnu činjenicu. Za bolesnike koji se liječe s martefarinom, važno je unositi hranu bogatu vitaminom K, s obzirom na to da antibiotici mogu uništiti bakterije u crijevima koje proizvode taj vitamin. Nedostatak vitamina K može značajno utjecati na učinkovitost terapije martefarinom i uzrokovati neželjena krvarenja. Liječnica naglašava značaj ove točke.

Pri uzimanju antibiotika, važno je imati na umu da oni mogu negativno utjecati na korisne bakterije u crijevima, a ne samo na štetne. Preporučuje se uzimanje probiotika kako bi se obnovila crijevna flora. Uz to, tijekom terapije antibioticima ključno je unositi dovoljne količine tekućine, pri čemu je voda najbolji izbor. Dr. Čilić ističe važnost uzimanja antibiotika u točno određenim vremenskim razmacima kako bi se održala optimalna koncentracija lijeka u tijelu. Ove vrijedne smjernice prenosi portal 24sata.hr.

Preporučujemo