Postoji jednostavan trik koji će vam olakšati život kada su u pitanju tvrdo kuhana jaja. Kažu stručnjaci da su jaja stara 7 do 10 dana najpogodnija za kuhanje jer se lakše ogule. Sigurno ste primijetili da neka jaja lako ‘ispodrže’, dok se druga muče da se ogule, čak i kad su iz iste serije.

Da biste izbjegli tu neugodnost, dodajte kašičicu sode bikarbone u vodu tijekom kuhanja. Stara jaja su alkalnija i zbog toga se lakše guljenju, dok su svježa manje alkalna i teže se guljenju. Soda bikarbona pomaže povećati alkalnost i olakšava proces guljenja.

Evo još nekoliko savjeta za savršeno skuhana jaja:

Ako niste sigurni koliko su jaja svježa, stavite ih u vodu i promatrajte. Ako potonu vodoravno, svježa su. Ako tonu, ali stoje uspravno, idealna su za kuhanje. Plutajuća jaja su stara.

Zagrijavanje jaja prije nego ih stavite u vruću vodu može smanjiti mogućnost pucanja ljuske. Možete ih izvaditi iz hladnjaka i pričekati da se zagriju na sobnoj temperaturi ili ih kratko staviti u toplu vodu.

Ako želite tvrdo kuhana jaja, sigurniji je način da ih stavite u hladnu vodu prije nego ih kuhate, što smanjuje mogućnost pucanja.

Za jaja s mekim žumanjkom, polako ih spustite u vruću vodu i kuhajte ih oko tri minute, ovisno o njihovoj veličini.

Pazite da su sva jaja potpuno potopljena dok se kuhaju, kako bi se ravnomjerno skuhala. Ako su prekuhana, žumanjak će dobiti zelenu nijansu, a bjelanjak će biti elastičniji.

Nakon kuhanja, stavite jaja u hladnu vodu kako biste olakšali guljenje.

Ako želite kajganu u ljusci, dobro ih protresite prije kuhanja kako biste postigli ujednačenu žutu boju unutrašnjosti.

Uz ove jednostavne savjete, možete uživati u savršeno kuhanim jajima bez muke!

Preporučujemo