Cijene hrane rastu iz dana u dan, a poskupljuju i mlijeko i mliječni proizvodi. Zato vam preporučujemo da sami napravite sir uz pomoć jednostavnih recepata.
Jeste li znali da se od jednog litra mlijeka može napraviti više od jednog kilograma sira? Evo jednostavnog recepta za izradu vlastitog ukusnog sira kod kuće.
POTREBNI SASTOJCI.:
Jedan litar mlijeka (bilo koje mlijeko sa više od 2,8% masti)
1 kašičica soli
1 kašika putera
1 šolja kukuruznog škroba (gustog ili škrobnog) 200 ml
140 g sira trapista bilo koje vrste
Vrsta topljenog sira (zdenka)

Priprema:
Prvo što treba da uradite je da zagrejete litar mleka i ostavite kutiju mleka sa strane jer će vam trebati. Zatim naribajte Trapst i dodajte kašiku soli i kašiku putera u mleko i mešajte dok se puter ne otopi.
Zatim dodajte jednu šolju kukuruznog škroba u mleko (šestu šolju ili zgušćeno mleko), mešajte dok se smesa ne sjedini i kuvajte na srednjoj vatri. Zatim u mlijeko dodajte trapist i zdenku i miješajte dok se ne istopi, ako počnu da se stvaraju grudvice, ručnim mikserom dobijete gustu smjesu.
Kada je smjesa dovoljno gusta, sipajte je u kartonske kutije za mlijeko, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na najmanje četiri sata da se sir stegne.

Preporučujemo