S obzirom na opadajuće temperature, sada je pravo vrijeme da razmotrite vašu zimsku garderobu. No, s rastućim cijenama, postavlja se pitanje je li isplativije kupovati zimsku odjeću ili ju sami izrađivati. Ranije se smatralo da se priprema zimnice češće prakticira u kućanstvima s nižim primanjima, no današnje tržišne cijene su preokrenule to pretpostavljeno pravilo.

Ajvar, tradicionalni prilog u zimnici, zahtijeva više vremena i truda. Gradski domaćini i oni koji moraju nabavljati sastojke na tržnici kako bi pripremili ajvar, kisele krastavce i džem, suočavaju se s izdacima od oko 10.000 dinara samo ovog listopada. Procjenjuje se da je potrebno najmanje 600 dinara da biste napravili teglu od 700 grama ajvara, što znači da za deset takvih tegli trebate izdvojiti oko 6.000 dinara. Osim toga, troškovi uključuju ulje, sol, struju ili drva za grijanje, ovisno o načinu pripreme. Gotovi ajvar se prodaje po cijenama između 900 i 1.500 dinara za teglu od 700-720 grama. Iznenađujuće, inozemni “srpski kavijar” često ima nižu cijenu od domaćih brendova. Na primjer, ajvar iz Sjeverne Makedonije može se naći po cijenama od 300 do 600 dinara, ovisno o proizvođaču i količini. Hrvatska delicija, ajvar, obično košta oko 500 dinara. U većini supermarketa možete pronaći teglu prženog ajvara od 360 grama za samo 179 dinara. Domaći ljuti ajvar od 550 grama može se kupiti po cijeni između 600 i 1.000 dinara, dok je ajvar s patlidžanom dostupan po nešto višoj cijeni između 600 i 1.040 dinara. Ljutenice i domaći pinđuri koštaju oko 1.100 dinara.

Također smo istražili cijene raznih povrća na tržnicama diljem Srbije koje su potrebne za pripremu druge zimnice, uključujući paradajz u boci, kisele krastavce i žive salate. Na tržnicama možete pronaći razne začine čije cijene variraju od 180 do 250 dinara. Za pripremu kiselih krastavaca, potrebno je nabaviti različite sastojke kao što su paprika, sol, šećer, esencija, ocat, papar i konzervansi. Svi ovi sastojci se mogu brzo nagomilati i rezultirati izdacima između 700 i 750 dinara. Za ljute papričice možete očekivati cijenu između 15 i 20 dinara po komadu. Što se tiče ostalog povrća, cijene paradajza se kreću od 150 do 250 dinara po kilogramu, a kisele krastavce možete pronaći po cijenama od 130 do 250 dinara po kilogramu, ovisno o kvaliteti. Mrkva varira u cijeni, te se može nabaviti po cijenama od 80 dinara po kilogramu u Zrenjaninu i Požarevcu, dok je u Beogradu cijena oko 200 dinara po kilogramu. Plavi patlidžani se kreću od 80 do 150 dinara po kilogramu, dok su cijene kornišona oko 130 dinara za kilogram, no za svježe i kvalitetne kornišone možete očekivati cijene do 250 dinara po kilogramu.

Nakon što se sve ovo uzme u obzir, čini se da je često isplativije kupiti gotovu zimnicu nego ju pripremati kod kuće, kako financijski tako i vremenski. No, konačna odluka ovisi o osobnim preferencama i mogućnostima svakog kućanstva.

Preporučujemo