Mnogi od nas bi radije spavali kao medvjed zimu, koja uvijek nosi sezonu gripa, prehlada, virusa i svih vrsta upala.
Ljekarske ordinacije su tada također bile prepune pacijenata i možda bi bilo bolje da probate neke od lijekova naših baka, koje su vekovima koristile za sprečavanje bolesti, pre nego što sami odete tamo.
Ipak, jedna od namirnica sa kojom svakodnevno kuvamo je vekovima bila lek za mnoge bolesti.
Hipokrat je pitao: „Zašto bi čovek umro sa žalfijom koja raste u njegovoj bašti?“ Žalfija se odnosi na biljku koja se takođe koristi kao antibiotik hiljadama godina.
Žalfija (Salvia officinalis) je posebno korisna u liječenju grla, infekcija respiratornog trakta i usne šupljine. Također pomaže u liječenju želučanih infekcija i crijevnih problema, te može pomoći u smanjenju tjelesne temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju u ranim fazama prehlade i gripe.

Arapi su, poput Kineza i Rimljana, vjerovali u svece kao ključ dugovječnosti. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.
S druge strane, naučno je dokazano da cimet ubija većinu bakterija, čak i onih otpornih na standardne antibiotike, a pomaže i u borbi protiv E. coli. Istraživanja pokazuju da samo jedna čajna žličica cimeta može ubiti 99,5% bakterija u roku od tri dana na sobnoj temperaturi.
Zato nije loše isprobati barem jedan od ovih recepata! rakija od žalfije
Oko 250 grama listova žalfije potopite u 1,5 litara rakije, najbolje rakije. Ostavite da odstoji tri nedelje, procedite i pomešajte sa 1,5 kg neutralnog bagremovog meda. Sipati u staklenu flašu i ostaviti da odstoji još tri nedelje. Povremeno ga protresite, a kada istekne vrijeme, pijte svaki dan po malo.
Tinktura žalfije sprječava bolesti
U jedan decilitar 70% etanola stavite 20 grama nasjeckanih listova žalfije. Ostavite da odstoji na toplom mestu mesec dana. Procijedite i sipajte u boce. Dodajte 10 do 15 kapi tinkture u malu količinu vode, soka ili čaja 3 puta dnevno. Nije dozvoljeno za trudnice i djecu!
Žalfija i cimet se bore protiv bronhitisa
Otopite dve kašike šećera i prelijte sa pola litre mleka, kao što biste to učinili za prženo mleko. Kada proključa skloniti sa vatre i dodati kašičicu iseckane žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite i pijte tri puta dnevno.

Preporučujemo