Priča o ženi zatvorenoj zbog ubistva svoje četvoro dece čita se kao filmski scenario. Provela je 20 godina u zatvoru nedužno.

Kathleen Folbig je svojevremeno prozvana najgorim serijskim ubicom u Australiji, a sve optužbe upućuju na ubistva njenog četvero djece. Zatim je, na osnovu nevjerovatnih dokaza – pomilovana nakon 20 godina zatvora. Odluku o pomilovanju smatrao je pobjedom nauke i istine, jer je nedavno istraživanje navelo naučnike da ispitaju da li je do smrti djece moglo doći prirodnim putem.
Ona drži svoju nevinost. Prvobitno je osuđena pod pretpostavkom da je ugušila sinove Caleba i Patricka i kćeri Saru i Lauru.
Međutim, nisu pronađeni direktni dokazi o zločinu, ali nekoliko zapisa u privatnom dnevniku koje je otkrio njen muž čini se da ukazuje na to da je ona zaista pogubila nasljednike.
Uhapšena je 2001. i osuđena 2003. na 40 godina zatvora, uz period od 30 godina bez uvjetnog otpusta. Istraga iz 2019. odbacila je naučna i medicinska istraživanja koja su sugerirala da su djeca možda umrla prirodnom smrću.
Naknadno istraživanje objavljeno 2020. godine navelo je 90 istaknutih australskih naučnika i medicinskih stručnjaka da u martu 2021. podnose peticiju premijeru Novog Južnog Velsa za pomilovanje Folbiga. U peticiji se sažeto navodi da se sve četiri smrti mogu objasniti kao rezultat vrlo rijetkih genetskih faktora. Guvernerka Margaret Beasley je 5. juna 2023. bezuslovno pomilovala Folbiga i pustila ga iz zatvora.
“U zatvoru sam već 20 godina. Uvijek ću misliti na svoju djecu i tugovati za njima”, rekla je zahvalna na slobodi.
Nakon odlaska, zahvalila se i svojim prijateljima i svima koji su proteklih godina vodili kampanju da se njen slučaj razmotri.
„Bez njih ne bih preživjela cijelu ovu iskušenje“, priznaje ona.
Slučaj je opisan kao jedna od najvećih grešaka u australskom pravosudnom sistemu.
Sva njena djeca umrla su iznenada između 1989. i 1999. godine, u dobi od 19 dana do 19 mjeseci.
Ketrin bi čak mogla da tuži vladu za milione dolara jer je toliko godina provela u zatvoru – nevino.
Renee Rego, advokat Australke, rekla je: “Nepravda koju je Catherine pretrpjela, bol zbog gubitka djece i skoro dvije decenije provedene u zatvoru visoke sigurnosti su neshvatljivi.”
Suđenje, koje je održano 2003. godine, fokusiralo se na posredne dokaze, uglavnom na dnevnike koje je pisala o svojoj borbi s majčinstvom. Njen tadašnji suprug je 1999. godine predao dnevnike policiji, vjerujući da je njegova žena kriva. Par se razveo 2000. Mužev advokat je istakao da je neverovatno da je četvoro dece u porodici umrlo prirodnom smrću.
Ona je u svom dnevniku opisala svoju tugu zbog smrti svoje djece i kako ju je “progonila krivica svih njih”, što je činilo osnovu tužilaštva. S druge strane, nije bilo dokaza da su se djeca ugušila ili povrijedila.
U nedavnoj istrazi, stručnjaci su zaključili da je dnevnik bio mehanizam za suočavanje i da je malo vjerovatno da bi četvero djece bilo ugušeno na smrt bez ikakvog traga njihovog prisustva.
Istraga, koju je vodio penzionisani sudija Tom Bertast, pokazala je da je svo četvero djece vjerovatno umrlo prirodnom smrću, a ključni dokazi koje je otkrio tim imunologa.
Naime, zaključili su da su kćerke imale genetsku mutaciju zvanu CALM2 G114R koja bi mogla dovesti do iznenadne srčane smrti. Pronađeni su i dokazi da su njeni sinovi imali različite genetske mutacije povezane s iznenadnom epilepsijom.
Prijatelji koji su godinama pozivali da se Folbigg pusti na slobodu dočekali su je na vratima zatvora. Pozivali su na privatnost kako bi mogla nastaviti sa svojim životom.
“Kathy nije imala mržnju u srcu, samo je željela živjeti život koji je propustila posljednjih 20 godina i nastaviti dalje”, rekao je jedan od njenih prijatelja.
Još od malena život je nije mazio.
Biološki otac Katherine Folbigg, Thomas John “Taffy” Britton, ubio je njenu majku, Katherine Mae Donovan, 8. januara 1969. sa 24 uboda nožem! Catherine je tada imala samo 18 mjeseci. Njen otac je uhapšen dan nakon ubistva i odslužio je 15 godina zatvora prije nego što je deportovan u Britaniju. Zatim, kada je bila beba, postala je štićenica države i smeštena je u hraniteljski dom. Godine 1970. smještena je u dječiji dom u Biduli. Nakon nekoliko mjeseci konačno se nastanila u porodici koja je već imala kćerku Leah. Danas je Catherine smatra svojom sestrom. Udala se za Craiga Gibsona Folbinga 1987. u dobi od 15 godina, ali su se nakon tragedije razveli 2000. godine.

Preporučujemo