Zimu i hladne dane najradije bismo prespavali, jer s njim uvijek stiže sezona gripa, prehlada, viroza i raznih upala.

Zbog toga reci cemo vam nekoliko unikatnih lijekova naših baka kojima su stoljećima tjerali bolesti iz kuće.

Jedna od namirnica koju često koristimo u kuhanju već dugi niz godina je i lijek za mnoge bolesti – žalfija.

Žalfija je osobito korisna za grlo, infekcije dišnih puteva te infekcije u ustima. Pokazala se korisnom i kod želučanih problema te problema s crijevima. Također pomaže u smanjenju temperature, groznice i tjelesnih bolova koji se javljaju na početku prehlade i gripe.

S druge strane, znanstveno je dokazano da cimet može očistiti organizam od većine bakterija, čak i onih koje su otporne na standardne antibiotike, te pomaže protiv Escherichia coli.

Stoga isprobajte i vi neke od ovih recepata:

Žalfija i cimet protiv infekcija dišnih puteva:

Rastopite dvije žlice šećera u pola litre mlijeka, kao kada pripremate prepečeno mlijeko. Kada prokuha, maknite s vatre i dodajte žličicu usitnjene žalfije i pola žličice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, procijedite i pijte tri puta tijekom dana.

Kako se pravi rakija od žalfije:

Stavite oko 250 g listića žalfije u 1,5 litara rakije, najbolje lozovače. Ostavite da odstoji tri tjedna, procijedite i pomiješajte s 1,5 kg neutralnog bagremovog meda. Prespite u staklene boce i ostavite da odstoji još tri tjedna. Povremeno promućkajte, a kada istekne to vrijeme, pijte svakodnevno po malo.

Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti:

Stavite 20 grama usitnjenih listića žalfije u decilitar 70-postotnog etilnog alkohola. Ostavite da odstoji na toplom mjesec dana, procijedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Važno je napomenuti da ovo nije recept za trudnice i djecu, već je vrlo kvalitetan za odrasle!

Preporučujemo