Ivan Vdović Vd, često poznat samo kao Vd, preminuo je u velikim mukama i postao prva žrtva side u Srbiji. Mnoge poznate ličnosti su izgubile bitku s HIV-om, uključujući i rock zvijezdu Ivicu Vdovića Vda. On je bio jedno od najistaknutijih imena na domaćoj rock sceni, a njegovo ime budi različite asocijacije i sjećanja na čovjeka čiji život nije bio nježan.

Ivan Vdović je rođen 1961. godine u Beogradu, a poznat je kao Ivica Vdović ili jednostavno Vd. Njegovo umjetničko ime postalo je prepoznatljivo širom Jugoslavije. Bio je talentirani bubnjar i možda i danas smatran neprevaziđenim, a sudjelovao je u stvaranju kultnog beogradskog benda Šarlo Akrobata. Njegova uloga u bendu nije bila tek dio ritam sekcije, već je bio ključni i punopravni član benda. Nažalost, Vdović je preminuo kao prva osoba u Srbiji koja je registrirana kao žrtva HIV-a, virusa koji će kasnije značajno utjecati na muzičku scenu Beograda. Unatoč svom talentu i ulozi u muzici, mnoge aspekte njegova života obavija misterija.

Godine 1985., Ivan Vdović Vd odlučio se testirati na neobičnu bolest koja se počela pojavljivati u Beogradu. Nakon što je saznao svoju dijagnozu, otvoreno je govorio o svojoj HIV pozitivnosti. Iako je bio suočen s predrasudama i stigmom u tom malom i ogoljenom gradu, ostao je dostojanstven i skroman u svom balon mantilu. Nastavio je svirati bubnjeve još godinu i pol nakon što je saznao svoju dijagnozu, ostavljajući trag na muzičkoj sceni i inspirirajući mnoge ljude. Iako se suočavao s teškom bolešću, ostavio je neizbrisiv trag u svijetu muzike i kulture.

Preporučujemo