Božur, poznat i kao Paeonia u latinskom, očaravajuća je biljka koja kraseći vrtove i domove, donosi dah proljeća svojom nevjerojatnom ljepotom.
Njegovo ime vuče korijene iz grčke mitologije, povezano s bogom Peonom koji je, prema legendi, svojim iscjeliteljskim moćima izliječio Plutona. Zahvaljujući svom izvanrednom sjaju, Zeus je ovu biljku pretvorio u prekrasan cvijet.

Kulturna povijest božura seže duboko u prošlost, posebno u kinesku kulturu gdje su ga uzgajali s posebnom pažnjom i vještinom.
Ovaj raskošni grm, koji može narasti do visine od 1 do 2 metra, svoje cvjetove raskošno razvija od sredine maja do sredine juna, dolazeći u raznim nijansama boja poput ljubičaste, crvene, bijele, roze i žute.

Njegove nevjerojatne karakteristike ne završavaju samo na ljepoti.
Božuri mogu cvjetati svake godine, često i preko stotinu godina, noseći sa sobom duboku simboliku.
Simboliziraju čast, uspjeh, bogatstvo, romansu te ljepotu u svim oblicima. Posebno su popularni u vjenčanim buketima kao simbol sretne i harmonične veze.

Različite boje božura nose različite simbolike:
ružičasti predstavljaju romansu,
bijeli ili svijetloružičasti sramežljivost ili isprike,
dok jarkocrveni simboliziraju poštovanje i prosperitet.

Osim svoje estetske vrijednosti i simbolike, božur ima značaj i u tradicionalnoj istočnoj medicini.
Koristi se za tjeranje negativne energije i zlih duhova te kao sredstvo za tretiranje raznih zdravstvenih problema poput bolova u stomaku i problema s mokrenjem.

Božur nije samo cvijet, već nositelj bogate povijesti, kulture i terapeutskih svojstava.
Njegovo prisustvo u vrtovima i domovima donosi ne samo ljepotu, već i duboku simboliku i tradiciju.

Preporučujemo