Pravi majstori baštovanstva znaju da ključ uspeha u odgajanju zdravog paradajza leži u dubokoj sadnji, strategiji koja štiti biljku od bolesti i teških vremenskih uslova.

Imamo dva jako dobra načina da se odgaji paradajz otporan na bolesti, a to su:

Bočna sadnja:

Iako može delovati neobično, ova tehnika ima svoje dobro opravdane razloge.

Paradajz zahteva duboku sadnju jer mu je korenje ključno!

Kad god deo stabljike paradajza dodirne tlo, počeće da razvija male bele korene. Paradajz (kao i svaka druga biljka) crpi hranljive sastojke iz zemlje kroz svoje korenje.

Što je biljka paradajza dublje zakopana, to će njen korenov sistem biti snažniji i veći. Veći korenovi omogućavaju paradajzu da apsorbuje više hranljivih materija i vode, što mu pomaže da se održi uspravno čak i pod pritiskom vetra.

Rane sadnice paradajza koje se duboko posade u zemlju ostaju zaštićene od hladnih temperatura i prolećnih mrazeva.

Koliko duboko treba posaditi paradajz?

Iskusni baštovani preporučuju da se biljka paradajza zakopa čak dve trećine u zemlju, dajući joj dovoljno prostora da razvije snažan korenov sistem.

Pre sadnje, izmerite visinu biljke i pripremite rupu koja je dovoljno duboka – možda dublja nego što mislite. Idealno vreme za sadnju je kada sadnice paradajza dostignu visinu od oko 15 do 30 centimetara.

Nema potrebe za uklanjanjem donjih listova i stabljika – sve se može jednostavno zakopati zajedno sa ostalim delovima biljke. Međutim, ukoliko ometaju sadnju, listovi se mogu ukloniti.

Priprema zemljišta:

Bitno je da zemljište nije tvrdo ili zbijeno. Novo korenje neće moći da se razvije u zbijenom tlu, pa je važno da ga prvo okopate i razmekšate, a zatim dodate kompost.

Sadnja paradajza: 

Postoje dva načina duboke sadnje paradajza: metoda rupe i metoda bočne sadnje u rovovima.

Metoda dubokih rupa:

Ovo je najčešća metoda, ali može biti teška u zbijenom tlu. Iskopajte rupu dovoljno duboku da može da primi veći deo stabljike, sve do tik ispod gornjih listova.

Metoda rova – bočna sadnja

Ovo je idealno rešenje ako je tlo zbijeno ili nemate mogućnost da iskopate dovoljno duboku rupu. Rov bi trebalo da bude dubine oko 15 centimetara, a dužine jednake dve trećine visine biljke. Položite biljku paradajza pod blagim uglom tako da su gornji listovi izloženi, a zatim napunite zemljom oko stabljike.

Nakon nekog vremena, biljka će se ispraviti i rasti prema suncu. Korišćenje potpornih struktura kao što su kavezi ili štapovi pomoći će biljkama da ostanu uspravne.

Kada koristite metodu sadnje u rovu, pričekajte da biljka naraste i ispravi se pre nego što je oslonite na potporu ili postavite štap pored njene horizontalne stabljike.

Zalivanje paradajza: 

Ključno je redovno zalivati paradajz. Dobro navodnjavanje podstiče rast korenja i omogućava mu da se širi prema dole – upravo ono što želite postići dubokom sadnjom. Pazite da obezbedite dovoljno vode tokom cele vegetacije kako biste održali snažan i zdrav korenov sistem.

 

 

Preporučujemo