Nažalost, svjedočili smo mnogim slučajevima napada pasa na ljude, često sa ozbiljnim posljedicama.
Stoga je važno znati kako se zaštititi ako se nađete u sličnoj situaciji. Evo savjeta stručnjaka i kinoloških stručnjaka o tome kako spriječiti ugrize životinja.
Pokušajte da ostanete mirni Psi, kao i neke druge životinje, osećaju strah kod ljudi. Naravno, teško se smiriti ako je ispred vas agresivan pas. Prvo, treba da prestanete da vičete, mahate rukama i pokušavate da pobegnete. Takve aktivnosti će otkriti vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.
Usporite Ako vam pas stane na put dok trčite, odmah usporite. Polako se okrenite na drugu stranu i nastavite polako da se krećete prateći psa svojim perifernim vidom. Takođe je ispravno zaustaviti se, mirovati i opustiti ruke uz tijelo. Na taj način izbjegavate pažnju životinja.

Ne gledajte životinje u oči
Direktan kontakt očima sa psom može povećati njegovu agresivnost. Životinja ovaj prizor vidi kao prijetnju, pa prva napada. Pas treba da ostane u vašem vidnom polju i posmatrajte ga sa strane. Tada će shvatiti da niste prijetnja i vjerovatno će proći pored vas.
Odvratite psa Sve što imate pri ruci pomoći će vam u ovoj situaciji. Dajte svom psu cipele, flašu ili ranac – sve što može da žvaće. Kada je životinja zauzeta, možete polako otići i izbjeći posljedice.
Davanje naredbi životinjama Ako pas nastavi pokazivati ​​agresiju, okrenite se prema njemu i nastavite da gledate blago u stranu i naredite mu da se udalji. Važno je da vaš glas u ovom trenutku zvuči samouvjereno i autoritativno, ali nikada prijeteće ili vrišti.
Važeće komande su: „Ne!“ i „Odbij!“ – rečeno je sigurnim tonom glasa. Nakon što pas to čuje, osjetit će vašu snagu, uplašit će se i sakriti se po strani.

Preporučujemo