Ako imate problema sa štitnom žlijezdom, važno je obratiti pažnju na vašu ishranu kako biste je zaštitili i omogućili nesmetano obavljanje njenih funkcija.

Dve namirnice koje trebate izbaciti iz ishrane su pržena i prerađena hrana te gluten.

Ove namirnice negativno utiču na celo telo, uključujući i štitnu žlezdu.
Naročito je bitno izbegavati ih ako imate intoleranciju na gluten, jer je istraživanjima pokazano da veliki broj ljudi sa oboljenjem štitne žlijezde takođe ima i celijakiju.

Da biste poboljšali funkciju štitne žlezde, trebalo bi da unosite hranu bogatu vitaminima B i gvožđem, kao i vitaminom A.
Preporučuje se konzumacija sveže, organske hrane bogate antioksidansima poput borovnica, trešanja, cvekle i paradajza, kao i zdravih masti, orašastih plodova, mahunarki, voća i povrća.
Takođe, morske alge su korisne jer su bogate jodom i drugim nutrijentima koji su važni za štitnu žlezdu.

Uzimanje visokokvalitetnih dodataka ishrani poput vitamina i minerala može takođe pomoći štitnoj žlezdi, ali treba biti oprezan jer neki dodaci mogu negativno uticati na zdravlje štitne žlezde ili interagovati sa sintetičkim lekovima koje možda već uzimate.

Hrana bogata jodom, vitaminima B, cinkom, selenom i L-tirozinom, kao i nemasno meso, riba iz hladnog mora, lan i mahunarke, takođe su korisni za zdravlje štitne žlezde. Organska hrana je posebno preporučljiva jer ne sadrži određene supstance koje mogu smanjiti proizvodnju hormona štitnjače.

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u tuni, lososu i lanenom semenu, takođe su važne za zdravlje štitne žlezde.
Redovno vežbanje je takođe važno za održavanje zdravlja, ali je bitno započeti sa laganim vežbama i postepeno povećavati intenzitet kako ne bi preopteretili već oštećenu štitnu žlezdu.

 

Preporučujemo