Potrebno je odmah početi razmišljati o zdravlju naše štitne žlijezde i uložiti sve napore kako bismo je zaštitili i omogućili joj nesmetano obavljanje svojih funkcija.

Pržena i prerađena hrana: Unosom ovakve hrane u tijelo unosimo više natrija i loših masti nego što je potrebno, što negativno utječe ne samo na cijelo tijelo već i na štitnu žlijezdu.
Gluten: Osobe koje ne podnose gluten, prema istraživanjima, često imaju i probleme sa štitnom žlijezdom.
Što štitna žlijezda voli?

Da bismo poboljšali njezinu funkciju i regulirali proizvodnju hormona, važno je obratiti pažnju na prehrambene navike. Povećajte unos hrane bogate vitaminima B i željezom te vitamina A.

Preporučuje se konzumacija svježe, organske hrane bogate antioksidansima poput borovnica, trešanja, cikle i rajčice. Koristite zdrave masti, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće. Morske alge su idealan izbor jer su bogate jodom i drugim hranjivim tvarima.

Također, visokokvalitetni dodaci prehrani mogu pomoći, ali važno je biti oprezan jer nisu svi dodaci dobri za zdravlje štitne žlijezde.

Omega-3 masne kiseline su važne za štitnu žlijezdu, a dobar izvor su ribe poput tune i lososa te laneno sjeme.

Vježbanje također igra važnu ulogu u održavanju zdravlja štitne žlijezde, ali treba početi s laganim vježbama i postupno povećavati intenzitet. Pretjerani napor može dodatno opteretiti već oštećenu žlijezdu, pa je važno slušati svoje tijelo i prilagoditi vježbanje svojim trenutnim mogućnostima.

Preporučujemo