Noćno znojenje, iako uobičajeno tokom vrućih letnjih noći, može postati zabrinjavajuće ako se često budite natopljeni znojem, čak i pri niskim temperaturama. Postoji nekoliko potencijalnih razloga za ovu pojavu.

Menopauza: Menopauza je glavni uzrok noćnog znojenja kod žena. Promene u nivou hormona, posebno smanjenje estrogena i progesterona, mogu izazvati vruće trepće i noćno znojenje. Promene u načinu života poput spavanja u hladnijoj prostoriji i izbegavanje alkohola mogu pomoći, ali ako simptomi persistiraju, važno je konsultovati se s lekarom radi terapije.

Problemi sa hormonima: Hormonalni problemi ili neravnoteža hormona mogu izazvati noćno znojenje. To može biti povezano s hipertireozom (povećanim nivoom hormona štitnjače), dijabetesom ili promenama u nivou polnih hormona. Disfunkcija hipotalamusa, deo hormonskog sistema, takođe može doprineti ovom problemu.

Anksioznost i stres: Povećan stres, anksioznost i napadi panike mogu biti uzroci noćnog znojenja. Stres može dovesti do neravnoteže minerala u telu, što dalje može povećati pojačano znojenje.

Za ublažavanje ovih simptoma, preporučuje se unos hrane bogate kalijumom (kao što su banane, krompir, tamno lisnato povrće i citrusi) te hrane bogate magnezijumom (kao što su bademi, indijski oraščići, spanać, pasulj i semenke bundeve). Takođe, unos kalcijuma iz mleka, jogurta, badema i brokolija može pomoći. Gvožđe se može nadoknaditi kroz crveno meso, integralne žitarice i pasulj.Ako se noćno znojenje javlja često i postaje ozbiljan problem, važno je konsultovati se s lekarom kako biste identifikovali osnovni uzrok i razmotrili odgovarajuće terapijske opcije.

 

Ako noćno znojenje postane ozbiljan problem, važno je konsultovati se s lekarom kako biste utvrdili uzroke i razmotrili potrebnu terapiju. Uzimanje magnezijumskih dodataka takođe može pomoći u smanjenju vrućih treptaja. Važno je održavati zdrav način života i obratiti pažnju na svoju ishranu kako biste ublažili simptome noćnog znojenja.

Preporučujemo