Koristila sam ovaj poznati začin na svojoj orhideji i naraslo je preko 20 cvjetova i narasli su ogromni!
Bijeli luk je poznata biljka i blagotvorna ljekovita biljka. Izvor je mnogih vitamina i minerala, a sadrži i prekursore važnog spoja alicina, koji postaje aktivni sastojak nakon zgnječenja biljke.
Ovaj biljni aktivni sastojak ima karakterističan miris i antibakterijski učinak. Njegova korisna svojstva za ljudski organizam su naučno dokazane činjenice.
Uz njegovu pomoć može se sniziti nivo holesterola, poboljšati probava, sprečiti određene bakterijske infekcije i ojačati imuni sistem.
Također igra važnu ulogu u lijepljenju biljaka jer sprječava mnoge gljivične bolesti i odbija štetočine. Može se koristiti čak i protiv puževa koji ne podnose ulje od bijelog luka. Jeste li znali da se može koristiti i za postizanje odličnih rezultata s cvjetanjem orhideja?
Koje su prednosti bijelog luka za orhideje?

Pripremom jednostavnog rješenja možemo potaknuti orhideje na cvjetanje. Sve što vam treba je nekoliko čena belog luka (3-4) i 1 litar vode.
Priprema rastvora belog luka
Prvo prokuhajte vodu, a zatim ostavite da se ohladi. Beli luk narežite na što sitnije komade, možete ga i naribati ili propasirati kroz presu za beli luk.
Stavite ga u prethodno prokuvanu vodu i ostavite da odstoji jedan dan.
Kada završite, filtrirajte vodu i sipajte je u posudu dovoljno veliku da primi naše orhideje u saksiji.
Ako u njega stavite orhideju, ostavite je dok se potpuno ne upije, a zatim je uklonite.
Primetićemo da će cvatnja početi ranije i trajati duže nego ranije.
Rastvor bijelog luka ne smije se koristiti u druge svrhe, već ga nakon toga treba baciti. Pripremite svježi rastvor za vaš sljedeći tretman!

Preporučujemo