Trend odabira imena za bebe u Srbiji i širom sveta je konstantno promenljiv, ali jedna uočljiva pojava je popularnost imena koja imaju korene na Bliskom istoku. Roditelji često odaberu ime za svoje dete ne shvatajući u potpunosti njegovo poreklo i značenje, ali kasnije saznaju da imaju ime koje nosi duboko kulturološko nasleđe.

Tri najčešća imena za devojčice u Srbiji sa Bliskog istoka i njihova značenja su:

  1. Sara: Ime Sara potiče od reči “sarai”, koja označava princezu, vladarku ili ženu visokog društvenog položaja. Na arapskom jeziku, Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, srećna i vesela”. Ovo ime je popularno među različitim zajednicama, uključujući i kršćane i muslimane. U poslednjih nekoliko godina, Sara se nalazi među 10 najpopularnijih imena za devojčice u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.
  2. Ema: Ime Ema ima različita značenja, zavisno o poreklu i kontekstu. U Srbiji, često je skraćena verzija imena Emilija, dok se kod muslimana povezuje s Eminom ili Emirom. Koreni ovog imena se mogu naći u nemačkoj reči “ermen”, što znači “celovit” i “univerzalan”. Bez obzira na poreklo, Ema je lepo ime za dete.
  3. Hana: Ime Hana ima korene na Bliskom istoku i nosi značenje razumevanja i inteligencije. Često se povezuje s mudrom i iskusnom ženom. Neki veruju da ime potiče od arapske reči za biljku kana, poznatu kao “hannan”, što znači “milost”. Postoje varijacije ovog imena na više jezika, uključujući Hana, Hanna i Hannah, a često se koristi u Evropi.Ovo su samo neka od imena koja su popularna u Srbiji, a imaju korene na Bliskom istoku. Trendovi u odabiru imena se menjaju s vremenom, ali važno je da roditelji pridaju značaj izboru imena koje će pratiti njihovo dete tokom celog života.